Crna hronika

BEGOVIĆ: I PORED ŠTRAJKA ADVOKATI DOBIJALI STALNE POZIVE ZA ODBRANU PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI

Autor Jovana Raičević Izvor Standard

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović u izjavi za portal Standard je kazao da su za period štrajka advokati gotovo svakodnevno dobijali pozive za odbranu po službenoj dužnosti od tužilaca.

Izvor: YouTube - printscreen

On je objasnio kakve su zakonske mogućnosti tužilaca u slučaju kada se advokat ne odazove pozivu. Na pitanje kako će se nastaviti predmet u slučaju ubistva u Nikšiću, zbog suspenzije advokatice koja je prihvatila odbranu, Begović je odgovorio da će o tome razmišljati u narednom periodu, navodi Standard.

”Advokati su gotovo svakodnevno dobijali pozive, tužioci su bili na velikim mukama, za sve odbrane po službenoj dužnosti oni su pozivali u svakom gradu advokate. Bilo je i po 300 poziva na dan, samo da bi eventualno došli do advokata koji bi prihvatio odbranu, odnosno prekršio odluku Advokatske komore. To je u sklopu zakonskih ovlašćenja, pozivali su advokate kako bi zastupali klijente koji su zadržani ili lišeni slobode i to je potpuno opravdano i regularno”, ispričao je Begović za Standard.

Na pitanje da li je bilo advokata koji su prekršili odluku o štrajku, Begović ističe da su to samo izolovani slučajevi koji su prihvatili odbranu.

”Kao što ste upoznati jedna advokatica je prihvatila odbranu i suspednovana je odlukom Upravnog odbora Advokatske komore. Tako da, što se mene tiče kao predsjednika Advokatske komore, to jedinstvo je apsolutno i u tom dijelu AK nema problema”, rekao je on Standardu.

Begović je istakao da se nadaju dogovoru sa Vladom u toku razgovora koji slijedi sjutra, te da očekuju da će, kako je kazao, pobijediti razum.

O tome da li je nekom licu zbog nemogućnosti angažovanja advokata određeno kućno zadržavanje ili neka druga mjera, te kako se rješava situacija ukoliko advokat ne prihvati odbranu Begović kaže da zavisi od tužioca, ali da se u svakom slučaju izriču određene mjere.

”Može da bude obavezno javljanje – lice koje je pušteno da se brani sa slobode, da se javlja Upravi policije, odnosno nadležnom Centru bezbjednosti svaka dva ili tri dana, ili izrečena odgovarajuća mjera oduzimanja putne isprave, tako da je tužilac iskoristio zakonske mogućnosti koje su mu stajale na raspolaganju u tim trenucima”, rekao je Begović za Standard.

Kako dodaje, ovaj drastični slučaj ubistva u Nikšiću je riješen angažovanjem advokatice, koja je u međuvremenu suspednovana.

Begović je odgovorio i na pitanje kako je moguće da ova advokatica nastavi da zastupa osumnjičenog, ako je suspendovana od strane Advokatske komore.

”Advokatska komora je samostalna i nezavisna asocijacija i odluke koje ona donosi u odnosu na svoje članstvo su obavezujuće. Mi ćemo to Rješenje o suspenziji dostaviti svim državnim organima i od trenutka kad to rješenje postane konačno, kad ga advokatica primi, ona više nije upisana u imenik advokata, nema svojstvo advokata i ne može se definisati na taj način. A, šta će biti u konkretnom predmetu koji ona brani, to je nešto o čemu ćemo razmišljati u narednom periodu”, zaključio je Begović u izjavi za Standard.