Crna hronika

NOVI DETALJI ISTRAGE: UTVRĐENO DA JE UBISTVO ĐURIŠIĆA NARUČENO, PRONAĐEN PIŠTOLJ ALI NE I TRAGOVI

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Istražitelji crnogorske policije pronašli su odbačen pištolj kojim je, kako se sumnja, ubijen Ulcinjanin Momčilo Đurišić (69) čije je tijelo pronađeno u petak u zakupljenom lokalu, pored Auto-moto društva u Ulcinju, piše Pobjeda.

Izvor: Uprava policije

Na pištolju nisu identifikovani tragovi koji bio sigurno mogli dovesti do počinioca, saznaje Pobjeda.

Kako je nezvanično saopšteno, prvi rezultati istrage ukazuju da je riječ o organizovanom ubistvu, u kojem je učestvovalo više osoba. Istražitelji sumnjaju da je ubistvo Đurišića naručila mafija iz Albanije i da je direktni egzekutor poslat u Crnu Goru da obavi posao i isto tako i napušti zemlju.

Izvori iz policije koji rade na rasvjetljavanju ovog zločina sumnjaju da je ubica strani državljanin, koji je ilegalno ušao u našu zemlju. To su prvi rezultati istrage, bazirani na osnovu pregledanih video-nadzora, ponašanja izvršioca i pronađenih tragova koje je odbacio, ističe Pobjeda.

To što inspektori vjeruju da je riječ o stranom državljaninu predstavlja im dodatno opterećenje za istragu koja na samom početku I nije mogla da se sptrovede kako treba. Odmah nakon ubistva policija nije blokirala uži i širi dio grada, nije bilo policijskih patrola na glavnim i sporednim saobraćajnicama, što je ostavilo manevar ubici i njegovim pomagačima da nestanu sa mjesta zločina, a najvjerovatnije i iz zemlje.

 Inspektori vjeruju da je ubica imao silikonsku masku kako bi nesmetano prošao pored kamera i hirurške rukavice, kako na prethodno očišćenom pištolju ne bi ostavio DNK tragove, navodi Pobjeda.

Đurišić je bio više godina u sukobu sa albanskim kriminalcima koji se bave švercom droge, a djeluju u Albaniji i Švajcarskoj.

Ovaj Ulcinjanin već je bio na meti napadača. Prije dvije godine, 10. septembra na pragu kuće u glavu mu je pucao Dalibor Topljanović (38) iz Zaječara, naglašava Pobjeda.

Istragom su operativci došli do saznanja da je Topljanović poslat u Crnu Goru s jasnom namjerom da likvidira Momčila. Ipak, nije utvrđeno po čijem nalogu je pucao u njega.

Momčilovom sinu nešto ranije bila je postavljena eksplozivna naprava ispod automobila. Inspektori su sumnjali da je naprava bila postavljena Momčilu.

Operativci koji su radili na rasvjetljavanju dva napada na Đurišića došli su do određenih informacija koje su ukazivale da njemu ne prijati opasnost od osoba iz Crne Gore, već od određenih kriminalnih grupa iz Albanije i sa Kosoba. Tada su razmjenjivali informacije sa kolegama iz Albanije i sa Kosova i uputili ih na njihova saznanja, ali nijesu uspjeli da kompletiraju slučaj i dođu do imena kriminalaca koji su se žestoko ostrvili na Đurišića. Čak su inspektori i došli do motiva, ali on zvanično nikad nije saopšten.

Đurišićev drugi sin je u zatvoru jer je u oktobru 2018. godine Sava Đurišić osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Beće Likaja. Motiv zločina je svađa zbog djevojke, zaključuje Pobjeda.