Crna hronika

DJEVOJČICA KOJA JE POBJEGLA IZ LJUBOVIĆA JOŠ UVIJEK NIJE PRONAĐENA

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

Medojević je kazala da maloljetni štićenici JU Ljubović nerijetko biježe iz ove ustanove, te da se mnogima mjesecima ne zna trag, saopšteno je iz fondacije Banka Hrane.

Izvor: MONDO/Isidora Matović

Predsjednica fondacije Banka Hrane Marina Medojević kazala je da se toj ustanovi obratilo više porodica čija su djeca, zbog problema u ponašanju, smještena u JU “ Ljubović” kao jedinoj ustanovi u kojoj bi mogla biti izmještena iz porodice.

Kako je saopštila za Cdm, roditelji su im rekli, da su djecu sa povjerenjem poslali u ustanovu očekujući da će biti na sigurnom i da će prevazići probleme koje imaju uz stručnu pomoć.

“Oni tvrde da djeca ne pokazuju napredak i da gube nadu da će ga biti, te da se djeci u ustanovi dozvoljava upotreba duvanskih proizvoda a da im se na ogradi ustanove, nudi marihuana. Bježanje maloljetnika iz ove ustanove nije rijetkost ali ni provođenje više dana i noći, na nepoznatom mjestu “, navodi Medojević.

Medojević navodi primjer trinaestogodišnjeg djeteta kojeg nije bilo u ustanovi mjesec dana a da niko, pa ni policija koja je informisana o bijegu, nije znala gdje se nalazi, to potvrđuje.

“Trenutno, se ne zna gdje je maloljetno dijete ženskog pola čitave dvije sedmice. Informisana je policija, kao i uvijek kada neko dijete napusti ustanovu”, ističe Medojević.

Kako je navela iz JU “ Ljubović” su ih informisali da je ustanova otvorenog tipa, te da mjesta ograničenjima tog tipa, nema.

“O problemima maloljetnika, informisali smo Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo policije i Ministarstvo socijalnog staranja. Odgovora nije bilo.Pisali smo više puta”, rekla je Medojević.

Ističe da zadnji pokušaj da predoče ozbiljnost situacije u kojoj se djeca nalaze je bio prošle sedmice, kada su predstavnici Banke hrane posjetili kancelariju Ombudsmana.

“Dobili smo uvjerenje od gdina Bjekovića- Ombudsmana i njegove zamjenice gdje Mijušković, da će predmet dobiti oznaku HITNO , te da će uraditi sve što je u njihovoj moći, da se dijete što prije vrati na sigurno i da se nađe način da dobije adekvatan stručni tretman van granica naše države, jer ga kod nas na žalost nema”, naglašava.

Medojević naglašava da se još uvijek ne zna gdje je dijete.

“Saglasni su, Bjekovićem-Ombudsman, Mijušković- zamjenica Ombudsmana i gdja Medojević-predsjednica Banke hrane, da nemamo adekvatnu ustanovu sa stručnim kadrom za brigu o maloljetnicima sa problemima u ponašanju zatvorenog tipa, te da se do formiranja iste, maloljetnici trebaju upućivati u specijalizovane ustanove država u okruženju”, ocijenjuje Medojević.

Medojević je navela razloge, time ukazujući na ozbiljnost situacije.

“Bježanje od kuće i Ustanove predstavlja visoko rizičnu situaciju po dijete i zbog moguće izloženosti nizu zlouporaba od strane odraslih „dobronamjernih“ osoba, od seksualnog iskorištavanja, činjenje kaznenih djela, sve do trgovine djecom. Zato je ovom ponašanju djece potrebno posvetiti punu stručnu i institucionalnu pažnju”, zaključuje Medojević.