Crna hronika

NASTAVAK SUĐENJA DEJANU ŠARCU: Vještak da dopuni nalaz

Autor Kristina Stevović Izvor Dnevne novine

Viši sud u Podgorici, kojim predsjedava sutkinja Vesna Kovačević, donijelo je juče rješenje kojim se vještak saobraćajne struke Goran Čarapić obavezuje da uradi dopunu nalaza i mišljenja u predmetu saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubila Valentina Gazdić(29) juna.

Izvor: MONDO

Poslije dopune nalaza sud će odlučiti da li će se raditi rekonstrukcija događaja. Za izazivanje saobraćajne nesreće optužen je Dejan Šarac, pišu Dnevne novine.

Prema nalazu Čarapića, utvrđeno je da je okrivljeni upravljao vozilom “mercedes” brzinom ne manjom od 109,98 km/h, dok se pokojna oštećena kretala vozilom “polo” brzinom od 27 km/h kada je došlo do nesreće u blizini Gintaša.

Vještak nije mogao da utvrdi je da li je pokojna oštećena prošla kroz crveno ili su eventualno oba vozila prošla dok je na semaforu bilo crveno svijetlo.

Kako je naveo na ranijem pretresu, to može samo da se pretpostavlja, a sigurne tvrdnje bi se mogle iznositi u slučaju postojanja video-zapisa sa lica mjesta.

Do uključenja crvenog svijetla za smjer kretanja vozila ‘mercedes’ proteklo je devet sekundi a za tih devet sekundi za smjer kretanja vozila ‘polo’ uključeno je crveno svijetlo. Ne isključujem mogućnost da je vozilo ‘polo’ moglo ući u raskrsnicu i za vrijeme trajanja crvenog signala. Ne mogu dati pouzdan odgovor bez video-nadzora, uprkos ostalim tragovima. Međutim, postoji vremenski interval kada je za oba vozila uključen crveni signal i on traje 37 sekundi. Ne isključujem mogućnost da su oba vozila ušla u raskrsnicu kada su bila upaljena crvena svijetla na semaforu”, naveo je u odgovorima na pitanje stranaka vještak Čarapić na prethodnom ročištu.

Rješenje o dopuni nalaza i mišljenja sud je donio nakon saslušanja svjedoka Balše Raičevića, koji se izjašnjavao na okolnosti u kojem momentu je zapazio da je na semaforu bilo crveno svijetlo i kada je čuo “prasak” od udesa.

Svjedok je pojasnio da je bio u taksi vozilu, zaustavljen pored marketa “Lida” čuo je udar, ali nije sa te pozicije vidio mjesto udesa.

Istakao je da tek kada se uključio u saobraćaj, a to je bilo baš u momentu kada je čuo “prasak”, vidio da je na semaforu crveno, a ispred njega je bilo još dvoje-troje kola koja su čekala zeleno na semaforu kako bi krenuli.

Suđenje se nastavlja 21. juna