Crna hronika

ZA PET GODINA OSUĐENO 11 OSOBA ZBOG NEDOZVOLJENIH POLNIH RADNJI SA DJETETOM

Autor Kristina Stevović Izvor Vikend novine

Za posljednjih pet godina pred Osnovnim sudom u Podgorici pravosnažno je osuđeno 11 lica na ukupnu kaznu zatvora od 13 godina, zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje u vezi sa drugim krivičnim djelima protiv polne slobode, a u kojima su žrtve djeca.

Izvor: MONDO

“Osnovni sud uprvom stepenu sudi za krivična djela za koja je zakonom propisana kao glavna novčana kazna ili kazna zatvora do deset godina. Tako je iz nadležnosti ovog suda za posljednjih pet godina, zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje, učinjene na štetu djeteta bilo u radu ukupno 13 postupaka, pri čemu je u 11 predmeta pravosnažno osuđeno 11 lica na ukupnu kaznu zatvora od 13 godina, dok su donijete i dvije oslobađajuće presude”, navodi se u saopštenju koje potpisuje sudija portparol Osnovnog suda Ivana Becić.

Kako se dodaje, za krivično djelo nedozvoljene polne radnje učinjene na štetu djeteta zapriječeno je novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine, a radnja tog krivičnog djela obuhvata neke druge polne radnje, koje ne predstavljaju obljubu ili sa njom izjednačen čin.

Obljuba sa djetetom ili sa njom izjednačen čin predstavljaju posebno krivično djelo, koje je u nadležnosti Višeg suda i za čiji je osnovni oblik zaprijećena kazna zatvora od tri do dvanaest godina.

Najduža izrečena kazna zatvora pred ovim sudom za navedeno krivično djelo je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, a najmlađe dijete kao žrtva ovog krivičnog djela imalo je sedam godina.

Tagovi