Crna hronika

IGOR I VLADIMIR BOŽOVIĆ UHAPŠENI U PORTUGALU

Autor Gordana Bojanić

Nacionalna policija Portugalije u saradnji sa Upravom policije i Europolom uhapsila je dva visokorangirana člana organizovane kriminalne grupe iz Kotora za kojima je tragala crnogorska policija

Izvor: Shutterstock

I. B. i V. B., državljani Crne Gore, koji se dovode u vezu sa kriminalnim klanom iz Kotora, uhapšeni su u Portugaliji. Kako javljaju mediji u pitanju su Igor Božović i Vladimir Božović.

Navodi se da su službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju InterpoL Eurpol Sirene, sa partnerskom službom iz Portugalije, a uz podršku Europola i Enfast mreže, danas u gradu Redondo locirali i uhapsili I.B. i V.B.

Iz policije su istakli da su osumnjičeni, prema operativnim podacima, visokorangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, a za njima su raspisane međunarodne potjernice od 2017. godine, nakon čega su i otpočete aktivnosti ciljanog traganja.

Nakon višesedmične akcije portugalske policije locirana je kuća – vila u kojoj su boravili I.B. i V.B. nakon čega su uhapšeni.

„Prilikom pretresa osumnjičenih i objekta, pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, kao i jedan pištolj“, dodaje se u saopštenju.

Iz policije su kazali da se I.B. potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

„V.B. se potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku zbog sumnje da je izvršo krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj iznude u saizvršilaštvu, teško djelo protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija“, dodaje se u saopštenju.

I.B. se, kako se navodi, sumnjiči da je od početka novembra 2011. godine pa nadalje, u Kotoru, Tivtu i Budvi stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa S.K.

„Cilj organizacije je vršenje više krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su naveli da je I.B. u organizaciji sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog djela, da obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela i da sam vrši krivična djela.

V.B. se, kako su dodali, sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije prihvatio da primjenjuje nasilje i zastrašuje druge osobe kroz vršenje krivičnih djela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator.

„On je tako u maju 2016. godine pokušao da iznudi više od 30 hiljada EUR od K.B, pa je nakon neuspjelog plana, u julu iste godine počinio krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, aktiviravši eksplozivnu napravu koju su prethodno postavili na vozilima oštećenog K.B“, navodi se u saopštenju.