Crna hronika

ODT: PODNIJET OPTUŽNI PREDLOG PROTIV ĐELJOŠAJA ZA KRIVIČNO DJELO POZIVANJE NA OTPOR

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni predlog protiv predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja za, kako je saopšteno, krivično djelo pozivanje na otpor, pišu Vijesti.

Izvor: Vlada Crne Gore, SasaMatic

Optužni predlog podnijet je Osnovnom sudu u Podgorici. Takođe je podnijet optužni predlog protiv vršioca dužnosti načelnika Komunalne policije Opštine Tuzi Redžepa Čunmuljaja i komunalnog policajca E.M, za krivično djelo pozivanje na otpor putem pomaganja, povodom događaja u Tuzima, od 24. i 25. februara ove godine, navode Vijesti.

"Okrivljenom Đeljošaju se stavlja na teret da je druge pozivao na otpor i neposlušnost prema zakonitoj odluci državnog organa i prema službenom licu u vršenju službene radnje, usljed čega je došlo do nesprovođenja zakonite odluke državnog organa, jer je, 24. februara, organizovao sastanak sa ugostiteljima iz Tuzi i pozvao ih da, suprotno naredbi Ministarstva zdravlja, kojom se određuje zabrana rada ugostiteljskih objekata, radi sprječavanja širenja i prenošenja novog koronavirusa, otvore svoje ugostiteljske objekte, što su ugostitelji sjutradan i učinili", saopšteno je is ODT.

Čunmuljaj i E.M. se, kako se dodaje, terete da su pomogli Đeljošaju u izvršenju krivičnog djela, jer su, preko obje saobraćajne trake puta Podgorica - Tuzi, parkirali službena vozila Komunalne policije, blokirali saobraćaj i tako znatno otežali sprovođenje službenih radnji službenicima Uprave policije, koji su kontrolisali poštovanja naredbe Ministarstva zdravlja i koji su ugostitelja L.C, lišenog slobode za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, do Centra bezbjednosti morali da sprovedu sporednim putem, naglašavaju Vijesti.

"Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je, u saradnji sa Upravom policije - Centar bezbjednosti Podgorica, preduzelo krivično gonjenje i 16 ugostitelja iz Tuzi, koji su otvaranjem ugostiteljskih objekata, prekršili naredbu Ministrstva zdravlja, i dosad je, Osnovnom sudu u Podgorici, podnijelo optužne predloge protiv 10 okrivljenih lica, za krivčno djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, dok je, protiv šest lica, u toku izviđaj", zaključeno je u saopštenj ODT-a.