Crna hronika

SUĐENJE OSUMNJIČENOJ ZA UBISTVO OSAMNAESTOGODIŠNJAKA, VJEŠTAK UTVRDIO: ŽRTVA NIJE MOGLA NANIJETI SEBI POVREDE

Autor Jovana Raičević Izvor Dnevne novine

Nije moguće da je pokojni oštećeni Božidar Vujadinović (18) sam sebi nanio ubodno reznu ranu u lijevom dojkinom predjelu, a na to upućuju sudsko-medicinske karakteristike ove povrede veličina, kazao je juče pred vijećem Višeg suda u vještak prof. dr Miodrag Šoć.

Izvor: MONDO

Optužnicom VDT-a R.D. se tereti da je 28. novembra 2019. godine u Podgorici u svom stanu na Starom aerodromu ubila Božidara Vujadinovića tako što ga je nakon prepirke ubola nožem u predjelu grudi nanoseći mu teške tjelesne povrede od kojih je preminuo, pišu Dnevne novine

Na pitanje branioca okrivljene R.D., advokata Novice Sekulovića, vještak Šoć je naveo da je sila kojim je nanijeta povreda u dijelu lijevog dojkinog predjela oštećenog imala jaki intenzitet.

Nakon toga branilac okrivljene je upitao da li je oštećeni mogao sebi da zada ovakav udarac, pod nervnim rastrojstvom, na šta je vještak kazao da smatra da je neko drugo lice ubolo nožem pokojnog oštećenog, ističu Dnevne novine.

“Smatram da je lice koje je nanijelo povrede oštećenom bilo naspram njega, odnosno da su bili okrenuti licem u lice”, naveo je vještak Šoć.

Na to je uslijedilo dodatno pitanje advokata Sekulovića, a imajući u vidu navode odbrane okrivljene da je stajala iza oštećenog kad su se otimali oko noža i kad je prema njenom kazivanju on samog sebe ubo pod uslovom da je okrivljena bila iza oštećenog, da li ga je mogla tako ubosti.

Na to pitanje vještak Šoć je ponovio da smatra da je osoba koja je ubola pokojnog Božidara bila ispred njega, pišu Dnevne novine.

Predsjednica vijeća, sutkinja Vesna Kovačević, upitala je vještaka da li se oštećeni nakon uboda mogao kretati ili je odmah izgubio svijest, na šta je vještak Šoć kazao da oštećeni sigurno nije odmah izgubio svijest.

“Pokojni Božidar nakon zadobijene rane u predjelu srca nije morao odmah da izgubi svijest, tako da je mogao napraviti neke pokrete. Snaga se gubi vrlo brzo nakon vađenja oštrice iz srca, mislim da nije mogao da se kreće dugo”, naveo je vještak Šoć.

Sud je upoznao vještaka Šoća sa dokumentacijom o analizi koncentracije alkohola u krvi R.D. od 29.11.1019, u kojoj se navodi da je prvi nalaz krvi izvađen 70 minuta nakon kritičnog događaja i njime je utvrđeno da je Dacić imala 1,561 promila alkohola u krvi, a drugi je urađen 105 minuta nakon prvog i ustanovljena je koncentracija alkohola u krvi od 1,235 promila, ističu Dnevne novine.

Upoznat sa navedenim, vještak je kazao da se može osnovano pretpostaviti da koncentracija apsolutnog alkohola u krvi R.D. u vrijeme predmetnog događaja nije bila manja od 1,36 promila.

“Ona je svakako popila više od tri čašice rakije”, naveo je vještak Šoć.

Sud je donio rješenje kojim se određuje dopuna trasološkog i DNK vještačenja, a u odnosu na trag broj 7, odnosno na jaknu pokojnog oštećenog.

Naredno ročiše zakazano je za 17. maj, zaključuju Dnevne novine.