Crna hronika

VDT PODIGLO OTPUŽNICU PROTIV TROJICE LJEKARA: TERETE SE ZA NESAVJESNO LIJEČENJE

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv ljekara V.D., E.L. i M.P., koje tereti za nesavjesno liječenje pacijentkinje D.K., koja je preminula 18. marta 2016. godine, piše Dan.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Kod D.K. je prilikom pregleda tokom trudnoće konstatovana cista na slezini. Poslije konsultacije sa ljekarima, odlučeno je da se podvrgne operaciji nakon porođaja. U novembru 2015. godine, hirurg V.D., kome su pri operaciji D.K. asistirali ljekari E.L. i V.D. bio je prinuđen da hirurškim putem, osim ciste, ukloni i slezinu, navodi Dan.

“Operacija je rađena laparaskopskom metodom i što se tiče samog hirurškog zahvata on je odrađen besprekorno. Međutim, oni su propustili da odmah nakon operacije pacijentu daju vakcinu, što su bili obavezni po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, jer je u slučaju aplinije (potpunoguklanjanjaslezine) obavezna imunizacija pacijenta. Međutim, ta vakcina nikada nije data D.K., niti je u otpusnoj listi navedeno da se pacijent mora imunizovati u roku od dvije nedjelje”, piše u optužnici.

Četiri mjeseca nakon operacije, 18. marta, D.K. je u popodnevnim satima pozlilo. Šest sati kasnije, u 23 sata, ljekari su konstatovali smrt, naglašava Dan.

Prema nalazu obducenta Nemanje Radojevića, Komnenić je napala bakterija pneumokoka, koja osobe bez slezine ubija ukoliko nisu vakcinisane, zaključuje Dan.

Možda ce vas zanimati