Crna hronika

OSUMJIČENI ZA UBISTVO KLIKOVCA: POLICIJA MUČENJEM IZNUDILA PRIZNANJE UBISTVA

Autor Jovana Raičević Izvor Dnevne novine

U Višem sudu u Podgorici juče je kontrolisana optužnica za ubistvo Saše Klikovca, koje se dogodilo 18. jula prošle godine u Zeti, a Miloš Marković koji se tereti da je direktni izvršilac ubistva do detalja je ispričao vijeću kakvo je mučenje proživio nakon hapšenja.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

To je za Dnevne novine potvrdio njegov branilac advokat Velibor Marković.

Podsjetimo, Miloš Marković uhapšen je 27. jula prošle godine u kućici na Adi Bojani, a prema tadašnjim navodima policije kod njega je nađen pištolj sa metkom u cijevi i torbica sa većom količinom novca.

Nije jedino Marković pričao o torturi, već su i okrivljeni Marko Šuković i Jovan Milković saopštili juče pred sudom da su zlostavljani od strane policije u fazi istrage, a sve kako bi priznali da su učestvovali u organizaciji ubistva Klikovca, navode Dnevne novine.

Stoga, advokat Marković je zatražio od vanraspravnog vijeća, na čelu sa sudijom Borisom Savićem, da obustavi postupak ili predmet vrati u fazu istrage, navode Dnevne novine.

Osim toga, advokat Marković tražio je od suda da naloži UIKS-u dostavljanje zdravstvenog kartona na ime okrivljenog Markovića, u kojem se nalaze fotografije zadobijenih povrede i izvještaj o stanju okrivljenog nakon hapšenja.

“Na ovako pribavljenim dokazima se ne može zasnivati nikakva odluka, a samim tim i optužnica je nepropisno sastavljena jer je postupak koji je prethodio njenom podizanju nezakonito sproveden. Okrivljeni Marković je pred sudom kazao da su mu lisice na ruke stavili granični policajci i službenici ulcinjske policije u iznajmljenoj vikendici na Adi Bojani. Onda su došli policajci u civilu sa fantomkama i krenula je tortura. Prvo su ga vezali i legli na sto mučeći ga drvenom motkom. Potom su ga poveli u neki šumarak i stavili mu električnu ogrlicu za pse oko vrata preko koje su mu puštali struju. Pokazivali su mu fotografije njegove bolesne majke, brata, sestre, oca. Prijetili su mu silovanjem”, naveo je u izjavi advokat Marković.

Kako je , dodao, poslije mučenja motkom i elektrošokovima, maskirani policajci su okrivljenom Markoviću stavili kesu na glavu, ističu Dnevne novine.

“Kesu su držali dok ne izgubi svijest usljed nedostatka kiseonika. Kada bi ga povratili, ponovo bi mu stavljali u kesu na glavu i nastavljali sa mučenjem i prijetnjama. Kada su završili sa mučenjem kesom, policajci su okrivljenom Markoviću stavili povez preko očiju i u ruku stavili neki predmet. Okrivljeni Marković je zaključio da se radi o pištolju na kome su ostali njegovi tragovi. Uslijedila je prijetnja da ukoliko ne prizna, da će ga ubiti jer je oteo pištolj policajcu i pokušao da ih likvidira”, naveo je advokat Marković ono što je njegov branjenik pričao pred sudom.

Kako je okrivljeni Marković naveo juče u sudnici, u momentu kada je jedan od policajaca sa fantomkom na metar i po od njega pucao, on je izgubio svijest i od tog trenutka do dolaska u Podgoricu se ničega ne sjeća.

Okrivljeni Marković se u tužilaštvu branio ćutanjem.

Prema optužnici SDT-a, Marković se tereti da je direktni izvršilac ubistva, dok se Marku Šukoviću na teret stavlja da je prevozio učinioca do mjesta izvršenja krivičnog djela, naglašavaju Dnevne novine.

Optužnicom su obuhvaćeni i Ivan Milačić i Predrag Vukadinović (23) zbog članstva u kriminalnoj organizaciji ogovornoj za likvidaciju Klikovca, pišu Dnevne novine.

Jovan Milković se našao na optužnici zbog optužbe za nedozvoljeno držanje oružja, a ne kao član pomenute kriminalne organizacije.

Kako stoji u optužnici, ovu kriminalnu organizaciju formirao je pokojni Alan Kožar po čijem nalogu je Marković 18. jula prošle godine, ukradenim “golfom 3” kojim je upravljao Šuković, došao ispred restorana “Kod Crnogorca” i sa zadnjeg sjedišta “na podmukao način i u prethodno obećanu nagradu u iznosu od 20.000 eura pucao na Klikovca”.

Saša Klikovac ubijen je 18. jula, oko devet sati i 50 minuta, u podgoričkom naselju Cijevna, ispred porodičnog restorana “Kod Crnogorca”, na samom ulazu u lokal, gdje je njegovo vozilo bilo parkirano.

Prema tvrdnjama SDT-a Milačić bio zadužen za praćenje žrtve i nabavku opreme, maski i oružja, dok se Vukadinović tereti da je pružao logističku podršku izvršiocima krivičnog djela, te obezbjeđivao novac za iznajmljivanje “štek stanova”.

Sud će u zakonskom roku od 15 dana donijeti odluku o ovoj optužnici, zaključuju Dnevne novine.