Crna hronika

KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG RAČUNARSKIH PREVARA!

Autor Kristina Stevović

Podnijeta je krivična prijava Osnovnom državnom tužilaštvu u Ulcinju protiv B.R. (26) i K.Ž. (24) državljana Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo računarska prevara na štetu dva fizička lica iz Crne Gore, u iznosu od 1.917 eura.

Izvor: MONDO portal/Kaspersky Lab

Sumnja se da su B.R. i K.Ž. izvršili ovo krivično djelo na način što su klonirali bankovne kartice sa kojih su vršili plaćanje na POS terminalima van Crne Gore, saopšteno je iz Uprave policije.
Službenici Sektora su preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti u koordinisanim aktivnostima sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Ulcinju i kancelarijom Interpola u Podgorici, izvršili identifikaciju lica i protiv njih podnijeli krivičnu prijavu.
Osim toga, podnijeta je i krivična prijava Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu, protiv F.P.E. (72) državljanina Republike Francuske, zbog sumnje da izvršio krivično djelo računarska prevara na štetu jednog fizickog lica iz Crne Gore, u iznosu od 7.746 eura.
Navedeno krivično djelo je izvršeno na način što je oštećeno lice sa osumnjičenim licem stupilo u kontakt posredstvom jedne društvene mreže, u cilju dobijanja kreditnih sredstava u iznosu od 3.000 eura. Nakon ostvarene komunikacije, oštećena je dovedena u zabludu na način što je u dužem vremenskom periodu, a po prethodno datim istrukcijama, uplaćivala novčana sredstva koja su predstavljena kao neophodna za obradu kredita.