Crna hronika

UPRAVA PRIHODA CRNE GORE BLOKIRALA KELJMENDIJEV STAN U PODGORICI

Autor Adela Mulić Izvor Dan

Uprava prihoda Crne Gore blokirala je stan u Podgorici koji pripada osuđenom kosovskom narko-bosu Naseru Keljmendiju jer nije platio poreski dug, piše Dan.

naser keljmendi
Izvor: Kurir

Kako su kazali iz Uprave prihoda, Keljmendi bez saglasnosti ovog organa ne može da raspolaže nekretninom u Podgorici. Dug inače nije veliki, ali do današnjeg dana nije izmiren.

“Poresko potraživanje po osnovu poreza na promet nepokretnosti iz 2011. godine u iznosu od 3.208,28 eura, obezbijeđeno u postupku prinudne naplate uspostavljanjem hipoteke nad nepokretnošću poreskog dužnika Naser Keljmendija izmireno je od strane pomenutog obveznika. Predmetna hipoteka nije izbrisana imajući u vidu da se stranka u postupku do sada nije obratila zahtjevom za pokretanje navedenog postupka. Kada je u pitanju poresko potraživanje u predmetu iz 2006. godine, takođe po osnovu poreza na promet nepokretnosti, u iznosu od 952 eura, poreski obveznik isto nije platio nakon uručenja rješenja o utvrđivanju poreske obaveze, kao ni nakon zaključka kojim je pokrenut postupak prinudne naplate”, saopštili su Danu iz Uprave prihoda.

Kako su pojasnili, zato je donijet zaključak o obezbjeđenju poreskog potraživanja uspostavljanjem hipoteke na stambenom prostoru koji je procijenjen na 47.600 eura.

“Područna jedinica Podgorica do sada nije preduzimala radnje vezane za početak prodaje opterećene nepokretnosti u ovom predmetu u cilju naplate poreskoga duga, imajući u vidu nesrazmjerno veću vrijednost nepokretnosti (u iznosu od 47.600 eura) u odnosu na iznos poreskog duga. To je i jedan od kriterijuma o kojem se vodi računa pri odabiru hipoteka u kojima će se pokrenuti postupak prodaje nepokretnosti, radi ekonomičnosti postupka, s obzirom da to zahtijeva dodatne troškove vještačenja i pripremne radnje za prodaju, kao i objavljivanje prodaje imovine u medijima”, saopštili su iz Uprave prihoda.

Ističu da u svim slučajevima preduzeta mjera obezbjeđenja poreskog duga uspostavljanjem hipoteke nad imovinom, uključujući i ovaj, podrazumijeva zabranu raspolaganja nepokretnošću.

“Samim tim, poreski dužnik ne može otuđiti nepokretnost bez saglasnosti Uprave prihoda. Takođe, treba naglasiti da predmetno lice nema prijavljeno zaposlenje u Crnoj Gori, pa poresko potraživanje od njega nije bilo moguće naplatiti ni prinudnom naplatom iz ličnog primanja”, kazali su iz Uprave prihoda.

Naser Keljmendi je 2018. godine u Prištini osuđen na šest godina zatvora zbog posjedovanja droge.

Istovremeno je oslobođen optužbi za organizovani kriminal i za ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu.

Keljmendi je do 1999. godine živio u Peći. Poslije rata se presel io u Sarajevo i dovođen je u vezu sa mnogim tamošnjim kriminalnim strukturama.

On je 2012. godine pobjegao iz Sarajeva, neposredno pred policijsku akciju „ Lutka“, kada je uhapšeno 18 osoba osumnjičenih za teška krivična djela, piše Dan.