Iz Kotora, Herceg Novog, Nikšića, Budve

UHAPŠENI POLICAJCI! PRIMALI MITO, ZLOUPOTRIJEBILI POLOŽAJ, KRIJUMČARILI LJUDE!

Autor Gordana Bojanić

Osam policajaca i troje građana uhapšeno je zbog primanja i davanja mita, kao i zbog zloupotrebe službenog položaja i krijumčarenja ljudi, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Po nalogu Višeg državnog tužilaštva Podgorica, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije, uz logističku podršku i saradnju sa nadležnim organizacionim jedinicama Uprave policije, preduzelo je niz mjera i aktivnosti koje su rezultirale lišenjem slobode osam policijskih službenika i tri građanina koji su, nakon toga, privedeni postupajućem državnom tužiocu.

Uhapšeni su zbog nezakonitog postupanja u vršenju policijskih poslova i primjeni policijskih ovlašćenja.

“Slobode su lišeni policijski službenici G.Z., S.M., M.Lj. i O.M. (Centar bezbjednosti Nikšić), policijski službenici T.L. i B.V. (Odjeljenje granične bezbjednosti H.Novi), policijski službenik P.I. (Odjeljenje bezbjednosti Kotor), policijski službenik – pripravnik D.N. (Centar bezbjednosti Budva), kao i građani Đ.N., M.Z. iz Nikšića i B.V. iz Herceg Novog”, saopštio je MUP.

Kako navode, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova je, u koordinaciji sa postupajućim državnim tužiocem Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, realizovalo operativnu akciju koja je sprovođena u prethodnom višemjesečnom periodu i bila usmjerena na otkrivanje nezakonitog postupanja policijskih službenika u vršenju policijskih poslova i primjeni policijskih ovlašćenja.

“Na osnovu utvrđenih činjenica i dokaza koji su ukazivali na nezakonito postupanje policijskih službenika, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je Višem državnom tužilaštvu Podgorica podnijelo Izvještaj – krivičnu prijavu protiv 10 policijskih službenika, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela primanje mita iz čl.423 Krivičnog zakonika Crne Gore, zloupotreba službenog položaja iz čl.416 Krivičnog zakonika Crne Gore i nedzvoljeni prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi iz čl.405 Krivičnog zakonika Crne Gore, kao i protiv pet građana (3 crnogorska i 2 strana državljanina), zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela davanje mita iz čl.424 Krivičnog zakonika Crne Gore i podstrekavanje na izvršenje krivičnog djela primanje mita iz čl.423 Krivičnog zakonika Crne Gore”, saopštio je MUP.