Crna hronika

SLUČAJ KRIJUMČARENJA MIGRANATA: TURSKI DRŽAVLJANIN SE PREDAO NAKON SAZNANJA DA JE ZA NJIM RASPISANA POTJERNICA

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Turski državljanin K.P. (46) predao se crnogorskoj policiji nakon što je saznao da ga Specijalno tužilaštvo sumnjiči da je zajedno sa E.G. (59) i R.J. (49) u decembru prošle godine jedrilicom ,,Posejdon“ švercovao migrante iz Turske preko Crne Gore, piše Pobjeda.

Izvor: MONDO

K.P. se tereti za stvaranje kriminalne organizacije i u utorak nakon saslušanja kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici određen mu je pritvor, navodi Pobjeda.

Advokat Mićović kazao je za Pobjedu da je Polat cijelo vrijeme bio u Crnoj Gori i da se sam predao kada je saznao da je za njim raspisana potjernica zbog sumnje da je učestvovao u krijumčarenju migranata.

On se predao kako bi aktivno učestvovao u procesu koji se vodi protiv njega i opovrgao optužbe Specijalnog tužilaštva – pojasnio je advokat Mićović.

 E.G. i R.J. uhapšeni su 17. decembra prošle godine odmah nakon što je kontrolom na jedrilici ,,Posejdon“, na kojoj je bila istaknuta crnogorska zastava, zatečeno 39 osoba iz Turske.

R.J. je upravljao jedrilicom dok je E.G. bio član posade, navodi Pobjeda.

Specijalno tužilaštvo tereti trojicu turskih državljana da su po nalogu, za sada neidentifikovanog organizatora, od drugih pripadnika kriminalne organizacije u Crnoj Gori prihvatali migrante i ukrcavali ih na plovila kojim su ih prevozili do Barija u Italiji.

Turski državljani koji su zatečeni na jedrilici ,,Posejdon“istražiteljima su ispričali da su za prevoz iz Turske preko Crne Gore u Italiju plaćali 3.500 eura po osobi. Neki svjedoci, čije su porodice učestvovale u ovom događaju, tvrdili su da su plaćali od 11.000 do 13.000 eura, ističe Pobjeda.

Granična policija je 17. decembra oko 4.35 časova kontrolisala plovilo pod imenom ,,Posejdon“. Operatori u Regionalnom centru Granične policije Jug su 16. decembra prošle godine, oko 20 sati, radarskim podsistemom Uprave pomorske sigurnosti detektovali isplovljenje nepoznatog plovila iz uvale Trsteno, koje su uputilo prema otvorenom moru, piše Pobjeda.

Kako je bilo izvjesno da će plovilo nedozvoljeno preći granicu, Nacionalni komunikacioni centar NCC Podgorica je zatražio vanredno angažovanje osmatračkog helikoptera ,,Guardia di Finanze“ u sklopu zajedničke FRONTEX-ove operacije JO Montenegro Maritime.

Nepoznato plovilo je u 20.55 sati prešlo državnu granicu i uputilo se u pravcu Italije.

Osmatrački helikopter ,,Guardia di Finanze“, oko jedan sat poslije ponoći, doletio je na dobijenu GPS lokaciju gdje je uočena jedrilica ,,Posejdon“, dužine oko 12 metara pod švedskom zastavomn, na čijoj su se krmi nalazile četiri osobe.

Termovizijskim osmatračkim senzorom detektovana je velika količina toplote u potpalublju plovila koja je ukazivala na prisustvo većeg broja ljudi. Nakon dobijene potvrde o prisustvu migranata RCGP Jug uputio je na objekat intervencije dva plovila Uprave policije i Uprave pomorske sigurnosti na koje su se, pored kormilara, ukrcala i dva službenika Granične policije.

Nakon duge potjere u ekonomskoj zoni, oba plovila su u četvrtak u zoru, oko 5 sati, na otvorenom moru zaustavila jedrilicu i utvrdila da se na njoj nalaze migranti, zaključuje Pobjeda.