balkanska mafija

LABORATORIJE SA MARIHUANOM I LAŽNE ISPRAVE: Crnogorac uhapšeni u Španiji, bio u bandi sa Hrtvatima i Srbima

Autor Gordana Bojanić Izvor Blic

Ova zemlja vodeća je u Evropi po zaplijeni narkotika.

Izvor: YouTube/printscreen/ el taquígrafo

Jedan Crnogorac u društvu sa dvojicom Srba idvojicom Hrvata, uhapšen je u Španiji nakon što je policija izvršila pretres na tri lokacije i otkrila laboratorije za uzgoj marihuane i zaplijenila više od 3.000 biljki.

Policija je kod uhapšenih pronašla i falsifikovana dokumenta.

Pripadnici španske Nacionalne garde otkrili su u petak nekoliko vještačkih laboratorija sa više od 3.000 zasada u provincijama Alikante i Mursija. Kako su saopštili nadležni, riječ je o izuzetno složenoj policijskoj akciji koja je uslijedila nakon kompleksne istrage, jer je osumnjičena banda narko-dilera imala jake mjere obezbjeđenja kako bi ostala neotkrivena.

Kada su agenti upali u tri objekta, dvojica od petorice osumnjičnih su pokušali da pobjegnu, ali su ih je policija sustigla i privela. Španski mediji prenose da je za jednog od uhapšenih raspisan nalog za ekstradiciju u Srbiju, zajedno sa zahtjevom Istražnog suda u Valensiji, a oba zločina povezana su sa trgovinom narkoticima.

Sofisticirana tehnologija za uzgoj

Biljke zaplijenjene u tri objekta bile su u poodmakloj fazi rasta i cvjetanja, a neke su bile spremne za rezanje. Agenti su naglasili da su kuće bile savršeno opremljene i struktuirane za uzgoj konoplje i da su imale sofisticiranu mehanizaciju i tehnologiju za održavanje temperature kako bi se postigao brži rast, a sve to bilo je ilegalno priključeno na regularnu elektičnu energiju

Pored toga, policija je izvršila pretrese i na četvrtoj adresi gdje je živjela osoba osumnjičena da se nalazi na čelu ove organizacije. Pronađeno je 12.000 eura u gotovini, razna dokumenta i zalihe koje se dovode u vezu sa zaplijenjenom drogom.

Uhapšenima se na teret stavlja zločin protiv javnog zdravlja zbog narkotika, falsifikovanje dokumenata, pripadnost organizovanoj kriminalnog grupi i prevaru sa električnom energijom. Sud u Noveldi je odmah naložio njihovo pritvaranje.

Prvi u Evropi po zaplenjenim narkoticima

Ovakva akcija španske policije samo je jedna u nizu usmjerena prema narko-dilerima u Španiji, koja je prošle godine bila jedna od vodećih po količini zaplijenjenih narkotika. Samo u 2020. godini, zaplijenjeno je 38 tona kokaina, 350 tona hašiša i 1,5 miliona biljaka marihuane. Ukupno je privedeno 20.437 osumnjičenih da su povezani sa prozivodnjom i trgovinom narkoticima.

Najnoviji bilans trgovine drogom Obavještajnog centra protiv terorizma i organizovanog kriminala (CITCO) uglavnom pokazuje veliki porast proizvodnje marihuane na španskom tlu. Konoplju sa nedozvoljenim postotkom THC-a uzgajali su tokom minule godine u 13 od ukupno 17 španskih autonomnih zajednica, prema podacima CITCO-a.