Posjeduje dvojno državljanstvo?

KANDIDAT ZA DIREKTORA UPRAVE POLICIJE SRPSKI DRŽAVLJANIN?

Autor Jovana Raičević Izvor Dnevne novine

Na spisku kandidata za direktora Uprave policije je i prof. dr Vojo Laković, koji navodno ima dvojno državljanstvo, a osim crnogorskog posjeduje i državljanstvo Republike Srbije, kao i pasoš te države, nezvanično saznaju Dnevne novine.

Podsjetimo, Zakon o crnogorskom državljanstvu ne dozvoljava dvojno državljanstvo sa Srbijom. U članu 24 ovog akta jasno stoji da punoljetni crnogorski državljanin koji ima i državljanstvo druge države po sili zakona gubi crnogorsko, navode Dnevne novine.

Ono što privlači pažnju kada je riječ o Lakoviću, kako pišu Dnevne novine, jeste i činjenica da je on navodno dekan na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, gdje predaje nekoliko predmeta.

U nedavnom intervjuu za portal In4S, koji je prenio pljevaljski portal, navedeno je da je Laković tri decenije van policijskog sistema, te da je njegova kandidatura – “iznenađenje”, naglašavaju Dnevne novine.

Laković, koji je, inače, porijeklom iz Pljevalja, karijeru je počeo 1981. u Makedoniji, a onda je 1984. prešao u Crnu Goru, gdje je nekoliko godina bio komandir u Budvi. Šef u budvanskoj policiji bio je od 1987. do 1989. godine, a potom do 1994. načelnik u CB Bar, ističu Dnevne novine.

Nakon toga je napustio policiju, pa radio u Upravi carina kao šef službe za suzbijanje krijumčarenja i carinske istrage, da bi potom bio revizor u nekadašnjoj Saveznoj upravi carina, ali i u carinskom sistemu Srbije, naode Dnevne novine.

Motiv da konkuriše, kako je naveo, jeste da svoje nataloženo akademsko znanje i iskustvo u oblasti bezbjednosti primijeni u kreiranju policije “koja će biti ponos Crne Gore”.

Kaže i da mu je želja da pomogne “nakon demokratskih promjena” na prevazilaženju svih bezbjednosnih izazova. Smatra da treba uraditi potpunu reorganizaciju policije po modelu “benčmarkinga”, da bismo formirali policiju kao kod sličnih zemalja u okruženju.

“Popunom menadžmenta policije kvalitetnim i prije svega stručnim kadrom u vrlo kratkom periodu se mogu uraditi promjene i jednom riječju ozdraviti policija Crne Gore”, poručio je Laković.

Javni konkurs za izbor direktora UP objavljen je, podsjetimo, 28. decembra prošle godine i na njega se prijavilo 19 kandidata dvojica ne ispunjavaju uslove konkursa, a nekoliko njih nije dostavilo svu traženu dokumentaciju.

Prema ranijem pisanju DN, za jednog od ozbiljnijih kandidata slovio je advokat Dražen Medojević, koji je u prijavi naveo da je radio i kao sudija. Međutim, javnosti nije poznato gdje je to bio rukovodilac pet godina.

Među kandidatima koji su uži izbor je i Zoran Brđanin, diplomirani oficir policije, potom Dragan Radonjić, koji je od 2016. rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja.

Za direktora policije konkurisali su i Zoran Braunović, profesor odbrane i zaštite, Dragan Klikovac, diplomirani oficir policije, Peđa Tanjević, diplomirani pravnik, Predrag Šuković, profesor odbrane i zaštite trenutno radi kao viši inspektor I klase, Dražen Vuković, diplomirani oficir policije.

Za mjesto direktora policije kandidovali su se i Milan Delić, magistar krivično pravni smjer, Dragan Arsović, magistar krivično pravni smjer, Siniša Kovačević, diplomirani ekonomista.

Ostali kandidati su Miodrag Laković, penzioner, koji je visoku stručnu spremu stekao 2006. godine, Dragan Pavličić, koji nije dostavio Upravi za kadrove dokaz o radnom iskustvu na rukovedećim mjestima, ali je nedavno objavio da povlači kandidaturu, Radoš Radenović je penzioner koji ima krivičnu evidenciju, naime, osuđen je prošle godine zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, Veselin Čurović od biografije jedino navedeno da je 2010. stekao VSS, Zoran Vesković ima visoku stručnu spremu, a krivično je kažnjen 2019. zbog krivičnog djela nedavanje izdržavanja, Veselin Jovanović – ne ispunjava uslove jer nije položio stručni ispit za rad u državnim organima i o tome je obaviješten i Vladan Drecun, koji takođe ne ispunjava uslove jer ne posjeduje pet godina radnog iskustva na rukovodećim mjestima, zaključuju Dnevne novine.