Crna hronika

UHAPŠEN ZORAN VUKČEVIĆ I JOŠ TRI OSOBE! SASLUŠAN PETAR IVANOVIĆ!

Autor Gordana Bojanić

Bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević i još tri osobe uhapšene su danas po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u okviru istrage o nenamjenskoj potrošnji novca iz Abu Dabi fonda.

Izvor: Promo/Info Biro

Službenici Specijalnog policijskog tima uhapsili su jutros osumnjičene za nenamjensku raspodjelu ali i trošenje novca, koji je 2015. i 2016. godine uplaćen u prvoj tranši kreditne linije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Uhapšeni su donedavni predsjednik Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, kao i bivši ministar poljoprivede u prelaznoj Vladi 2016. Budimir Mugoša ali i procjenitelj Milan Adžić.

"Vijesti" saznaju da se tokom dana i u petak očekuje hapšenje još nekoliko osoba, koje se nalaze na listi SDT.

Na saslušanje je priveden i nekadašnji ministar poljoprivrede Petar Ivanović, koji je savjetnik za ekonomska pitanja predsjednika Mila Đukanovića i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u novom skupštinskom sazivu. Ivanović se sumnjiči za koruptivno krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, ali da bi bio zvanično uhapšen SDT prvo mora da zatraži skidanje imuniteta od Administrativnog odbora Skupštine, nakon čega će taj zahtjev biti predat na odluku i poslanicima na prvoj narednoj sjednici parlamenta.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dobilo iz Abu Dabi fonda 23 miliona eura u okviru ADMAS projekta. SDT sumnja da je prilikom raspodjele ovog novca došlo do zloupotrebe službenog položaja ili nesavjesnog rada u službi. Povoljne kredite za razvoj privrede dobilo je devet preduzeća, među kojima su "Vektra Jakić", "Milkraft" „Agro Carine”,„Goranović”, „Eko per”, mljekara „Nika”, HN „Durmitor Žabljak”, „Mesopromet Franca".

U prve dvije godine, kada je isplaćeno 11,5 miliona dolara kredita, Ministarstvo poljoprivrede je bilo zaduženo za realizaciju projekta, a potom i raspodjelu kreditne linije crnogorskim firmama na sjeveru. Ministarstvo poljoprivrede u projektu ADMAS direktno primalo novac iz Abu Dabi fonda, a zatim su kako se sumnja, preko računa u Prvoj banci, odobravali kredite firmama, koje su se javile na konkurs, pa se vjeruje da su se na taj način nezakonito bavili bankarskom djelatnošću, pišu Vijesti.