SLUČAJ E-KOMERC

SDT: Nisu se stekli zakonski uslovi da se 32 miliona eura PREBACE PORESKOJ UPRAVI

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) tvrde da se nijesu stekli zakonski uslovi da se 32 miliona eura oduzetog u predmetu “E-komerc” prebace na račun Poreske uprave (PU), pišu Vijesti.

Tužilaštvo, na čijem je čelu Milovoje Katnić, 2018. godine blokiralo je 62,7 miliona eura firmi koje su koristile uslugu elektronske trgovine e-komerc Atlas banke, a tokom istrage protiv vlasnika banke Duška Kneževića i sa njim povezanim licima i kompanijama, zbog sumnje da su prali novac i utajili porez, navode Vijesti.

Nakon pokretanja istrage, PU pokrenula je procedure kontrole e-komerca kod 130 firmi što je rezultiralo rješenjima o naplati poreskog duga u iznosu od 32 miliona eura. Upravni sud je potvrdio rješenja PU o postojanju poreske obaveze, ističu Vijesti.

Možda ce vas zanimati

“SDT u predmetu koji je formiran protiv K.D. i drugih, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa, Višem sudu u Podgorici, podnijelo je predlog za privremenu obustavu izvršenje novčanih transakcija u iznosu od preko 62,7 miliona eura, koji predlog je sud prihvatio, pa su navedena novčana sredstva položena na poseban račun, te se odluka u odnosu na ista može donijeti tek kada se za to steknu zakonom propisani uslovi”, odgovoreno je Vijestima u SDT-u.

Nisu precizirali o kakvim zakonskim uslovima se radi.

Doskorašnji direktor PU Miomir. M. Mugoša u julu prošle godine je najavio da će od novca koji je blokiralo Specijalno tužilaštvo, naplatiti oko 32 miliona eura po osnovu poreskog duga, a od kompanija koje su se našle u mreži firmi koje su koristile usluge e-komerca Atlas banke, navoe Vijesti.

Kako pišu Vijesti, rješenja o naplati poreskog duga od 130 firmi iz mreže korisnika e-komerca pravosnažna su i odnose se na period od 2011. do kraja 2017. godine. Na tu sumu očekuje se još oko 10 miliona eura duga za 2018. godinu jer su, objasnio je tada Mugoša, bile u toku inspekcijske kontrole PU.

Mugoša je u julu prethodne godine u parlamentu kazao da im je prva rješenja o utvrđivanju poreskog duga poništilo Ministarstvo finansija, a da su zatim, zahvaljujući podacima koje su dobili od tužilaštva i od stečajne uprave Atlas banke, dopunili rješenja novim dokazima i da su ona pravosnažna, zaključuju Vijesti.