PUŠTENI DA SE BRANE SA SLOBODE

VISOKI FUNKCIONERI OPŠTINE ULCINJ OŠTETILI BUDŽET ZA 330 000 EURA?

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Pet visokih opštinskih funkcionera u Ulcinju, među kojima je i predsjednik Opštine Ljoro Nrekić, privedeno je juče rano ujutro po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) - zbog sumnje da su budžet oštetili za više stotina hiljada eura, pišu Vijesti.

Izvor: Mediabiro

Nakon saslušanja, sinoć su pušteni da se brane sa slobode. Prema nezvaničnim informacijama, oni su tužiocu priznali sve činjenice o protivzakonitom zapošljavanju, zbog čega nije bilo potrebe da ostanu iza brave, navode Vijesti.

Kako pišu Vijesti, osim Nrekića, slobode su lišeni i sekretar Sekretarijata za budžet i finansije i aktuelni šef ulcinjskog DPS Sead Osmanović, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, načelnik Službe za zaštitu i spašavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije i bivši predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Milazim Mustafa.

Prema saznanjima Vijesti, tužilaštvo ih tereti za nesavjestan rad u službi u vezi zapošljavanja na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima bez imperativne saglasnosti Ministarstva finansija, budući da je najjužnija Opština u Sanacionom planu.

Sve opštine koje su u Sanacionom planu, potpisale su sa Ministarstvom finansija ugovor o reprogramu poreskih obaveza i time se, između ostalog, obavezale da od tog resora traže saglasnost za svako novo zapošljavanje, ističu Vijesti. Prema istim izvorima, oni su za deset i po mjeseci, prema planu budžeta za zarade u 2020, na osnovu tih ugovora isplatili skoro 330.000 eura, za koliko je, kako sumnjaju u tužilaštvu, oštećena opštinska kasa, navode Vijesti.

Najviše takvih zapošljavanja, evidentirano je u Komunalnoj policiji i Sekretrarijatu za budžet i finansije, koji su za te potrebe izdvojili preko 90.000, odnosno 70 hiljada eura.

Služba zaštite i spašavanja za te ugovore izdvojila oko 50.000 eura, a Sekretarijat za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine i kabinet predsjednika Opštine po oko 30 hiljada eura. Svi oni prije par dana privedeni su u ulcinjsku policiju u svojstvu građana - da daju izjave na navode o nezakonitom zapošljavanju, ističu Vijesti.

Osim njih, takođe, u svojstvu građana, saslušani su i sekretar za zaštitu imovine Ahmet Aljoši, sekretar zaštite i zajedničke poslove Arjan Ljamović, sekretar za privredu i ekonomski razvoj Agron Ibrahimi, sekretar za stambene djelatnosti Ardian Zati i predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni. Nrekić je tada kazao da je lokalna vlast, u periodu od polovine maja 2018, kada je stupio na tu funkciju, zaposlila ukupno tri osobe na neodređeno vrijeme, a da Ministarstvo finansija već duže ignoriše zahtjeve Opštine o raspisivanju konkursa za zasnivanje novih radnih odnosa, naglašavaju Vijesti.

Prema istim saznanjima Vijesti, naveo je da je u Opštini na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaposleno 13 osoba, većina preko IPA Fonda.

Sagovornik Vijesti iz istrage kazao je da Nrekić nije sporio zapošljavanja ni u sopstvenom kabinetu.

“Kao i svi ostali, zapošljavao sam i birao svoje saradnike”, navodno je kazao Nrekić u policiji.

Zapošljavanja u ulcinjskoj Opštini pod lupom su tužilaštva i policije od početka prošle godine - kada je Nrekić u razgovoru za Vijesti priznao da sve partije, pa i DPS, zapošljavaju po partijskoj liniji.

Objelodanio je tada “da pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci, i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne”.

Većina sekretara Opštine Ulcinj, objavile su ranije Vijesti, saslušana je u policiji uoči Nove godine na navode o nezakonitom zapošljavanju radnika po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

Takođe, većina njih tim povodom kazala je da je Nrekić davao sve pisane saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme, zaključuju Vijesti.