Crna hronika

TOKOM PROŠLE GODINE U UIKS-u: Kaznu zatvora odslužilo 1.088 zatvorenika

Autor Jovana Raičević Izvor Dnevne novine

Prošle godine, nakon izdržane kazne zatvora iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, otpuštena su 753 zatvorenika, koji su osuđeni zbog krivičnih djela: protiv života i tijela, protiv imovine, protiv platnog prometa i privrednog poslovanja itd, pišu Dnevne novine.

U istom periodu, 333 prekršajno kažnjenih lica je odslužilo kaznu zatvora. Prema podacima iz UIKS-a, tokom prošle godine na izdržavanju kazne zatvora primljeno je 575 osuđenih i 312 prekršajno kažnjenih lica. Najduža kazna zatvora koju je zatvorenik izdržao u prošloj godini bila je u trajanju od 17 godina i to zbog krivičnog djela teško ubistvo u pokušaju, pišu Dnevne novine.

Kako je Dnevnim novinama saopšteno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, trenutno se u prostorijama za izdržavanje kazne nalaze 502 zatvorenika, dok se u pritvorskim jedinicima u Podgorici i Bijelom Polju, trenutno nalaze 334 pritvorenika.

“Zbog krivičnog djelo protiv života i tijela, trenutno izdržava kaznu zatvora 127 zatvorenika (ubistvo, teško ubistvo, ubistvo u pokušaju, ubistvo na mah i teško ubistvo u pokušaju). Zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, kaznu zatvora izdržava 121 zatvorenik. Za počinjeno krivično djelo protiv dostojanstva ličnosti i morala, kaznu zatvora izdržava 13 zatvorenika (silovanje, silovanje pomaganjem i silovanje u pokušaju). Zbog krivičnih djela protiv imovine, kaznu zatvora izdržava 198 zatvorenika (krađa, teška krađa krađa u pokušaju, teška krađa u saizvršilaštvu, krađa u produženom trajanju, teška krađa u produženom trajanju, razbojništvo, razbojnička krađa)”, saopšteno je Dnevnim novinama.

Možda ce vas zanimati

 U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, u novom objektu maloljetničkog zatvora, opremljenog po međunarodnim zatvorskim standardima, krajem prošle godine nalazilo se sedam osoba kojima je izrečena vaspitna mjera upućivanja u ustanovu zavodskog tipa i tri osuđena lica kaznom maljotničkog zatvora, među kojima je jedna djevojka.

Kako su saopštili iz UIKS-a, program tretmana sa maloljetnim licima čine razne vrste radionice, edukativnog karaktera, kreativnog ili u cilju usvajanja novih znanja i vještina.

“Kako u prethodnom periodu, tako i sada, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija omogućava maloljetnicima da steknu znanja i vještine iz raznih vrsta zanatskih zanimanja (stolarske radionice, bravarske radionice, varioci, pomoćni kuvari), koje će im omogućiti kvalitetnije reintegrisanje u društvenu zajednicu, nakon isteka kazne zatvora. Trenutno imamo dva maloljetna lica radno angažovana na poslovima u bravarskoj i stolarskoj radionici, i četiri maloljetnika koji se obučavaju i stiču znanja i vještine u varionici, kuhinji i krojačkoj radionici. Lica koja se nalaze u odjeljenju za maloljetnike, imaju mogućnost obrazovanj a na lično interesovanje i trenutno jedno maloljetno lice pohađa srednje stručno obrazovanje”, saopštili su iz ove UIKS-a.

Oni ističu da je realizator tretmana psiholog svakodnevno dostupan licima kojima je izrečena vaspitna mjera upućivanja u ustanovu zavodskog tipa ili kazna maloljetničkog zatvora.

“Psiholog sa maloljetnimlicima obavlja savjetodavni individualni ili grupni rad, u cilju pružanja psiho socijalne podrške i osnaživanja. Program tretmana, kako osnovni, tako i posebni programi tretmana, osmišljeni su i prilagođeni maloljetnim licima i u mnogome se razlikuju od programa tretmana starijih zatvorenika. Posebne dnevne aktivnosti, edukativni program, program opismenjavanja, sportske i rekteativne aktivnosti sa realizatorom tretmana za sport i rekreaciju, evaluaciju postignutih rezultata na nedjeljnom nivou, kao i druge aktivnosti prema procjeni i potrebi maloljetnika. Takođe, za maloljetnike je kreiran posebni program tretmana koji se bazira na grupnom psihoterapeutskom radu, a čija se standardizacija vrši pod supervizijom eksperata Savjeta Evrope”, navode u ovoj upravi za Dnevne novine.

Maloljetnici koje se nalaze na izvršenju vaspitne mjera upućivanja u ustanovu zavodskog tipa ili koja su osuđena kaznom maloljetničkog zatvora, u UIKS-u se nalaze zbog počinjenih krivičnih djela uglavnom teške krađe, teška krađa u produženom trajanju, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, oduzimanje motornog vozila, nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, razbojništvo, razbojništvo u pokušaju, razbojnička krađa, ističu Dnevne novine.

Trenutno najdužu kaznu maloljetničkog zatvora od godinu dana služi jedan maloljetnik i to zbog počinjenog krivičnog djela teška krađa u produženom trajanju. Iz UIKS napominju da određeni maloljetnici imaju izvršenje više kazni zatvora, te je zbir istih znatno veći, zaključuju Dnevne novine.

Tagovi