Crna hronika

ZAŠTIĆENI SVJEDOK SDT-a PROGOVORIO O PLANU KAVČANA: Vozač poslao ubice u Budvu?

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Jovan Mirković, nekadašnji vozač navodnog vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana, povezao je Kosovara Bajrama Pistu sa tom kriminalnom grupom koja je, kako tvrdi, od njega tražila da likvidira Budvane Marka Ljubišu Kana, Gorana Slovinića, Oliveru Lakić, pišu Vijesti.

To je Pista, zaštićeni svjedok Specijalnog državnog tužilaštva, ispričao na saslušanju pred specijalnom tužiteljkom Natašom Bošković. Pista je uhapšen 29. aprila 2019. godine, kada je i objelodanjeno da je došao u Budvu s namjerom da likvidira Budvanina koji se vodi kao bezbjednosno interesantno lice, navode Vijesti.

Tada je tvrdio da nije htio nikoga da ubije, već da kupi oružje. Sredinom prošle godine odlučio je da navodno sve prizna istražiteljima.

“Sada ću svima da vam ugasim živote”, objašnjava Pista šta je rekao kada mu je Goran Rakočević sredinom maja 2020. godine u zatvoru rekao da su ga “otkucali”.

Pred specijalnom tužiteljkom krajem oktobra prošle godine tvrdio je i da su mu članovi kavačkog klana u spuškom zatvoru ispričali za koja ubistva, pokušaje i podmetanje eksploziva su odgovorni, ali i da su planirali ubistvo Cetinjanina Ivana Vukotića, Beograđanke Biljane Mančić, neuspješno organizovali bjekstvo Maria Miloševića iz kosovskog zatvora, zapalili vikendicu Ranka Radulovića, ubili čovjeka u zatvoru, ranili Dragana Roganovića, da imaju podršku porodice Roganović (Duška), ocjenjuju Vijesti.

Objašnjavao je i kako su kavčani u zatvoru slavili pokušaj ubistva Kana i Slovinića, podmetanje eksploziva na vozilu supruge Miloša Mančića.

Kako pišu Vijesti. navodno, bliskog rođaka Kotorana Jovana i Igora Vukotića - Ivana, trebalo je da ubije ista ekipa koju sumnjiče za likvidaciju Bogdana Milića, a Radovan Mujović od Piste je tražio da zakolje Mančićevu, kako bi naudio njenom suprugu Milošu, jer je svjedočio protiv grupe tog Nikšićanina.

Kosovar tvrdi da mu je Nikšićanin objasnio da je Mančić najslabija karika njihovog dotadašnjeg saradnika i da zato traži baš njenu glavu.

Za ubistvo Olivere Lakić, tvrdi, nudili su mu 200.000 eura, jer je “vidjela neku svesku”, ističu Vijesti.

Pista je ispričao, kako navode Vijesti, kako je upoznao Mirkovića na Kosovu krajem avgusta 2016. - da ga je sa njim povezao Albanac na Kosovu, za kojeg je prevozio drogu.

“Živim u Orahovcu na Kosovu. Unazad dosta godina bavio sam se nelegalnom trgovinom i preprodajom marihuane, povezujući vozače i nabavljače, a bavio sam se i prevozom ukradenih automobila najčešće iz Srbije u Albaniju. Tokom tog posla upoznao sam izvjesnog Albanca za koga sam radio promet marihuane sa kojim sam dobro sarađivao. On me jednom prilikom pitao da li bih mogao da prevezem jednog čovjeka iz Gračanice u Štrpce. Nisam znao o kome se radi. To se događa krajem avgusta 2016. jer sam tada kupio automobil ‘fiat’ sa kojim sam otišao u Gračanicu po tog čovjeka. Ispred mene vozili su se ‘pasatom’ moji prijatelji, dva Albanca. Stigli smo u Gračanicu, u jednom motelu je bio smješten Mirković, čije ime sam tek kasnije saznao. Kazao mi je da će mi dati 2.000 eura da ga prevezem u Štrpce. Predstavio se da je novinar i na sebi je imao plastičnu legitimaciju... Ja sam mu stavio do znanja da mu ne vjerujem u tu priču”, ispričao je Pista pred tužiteljkom.

Objasnio je da mu je Mirković na ruke dao 2.000 eura da njega i jednog poznanika poveze u Štrpce. Navodno, Mirković mu je tokom vožnje priznao da je i on sa Albancem radio marihuanu, naglašavaju Viujesti.

“Kada je sjeo u automobil predstavio se kao ‘Jorki’ i u toku vožnje me pitao - ‘znaš li koga voziš’, a ja sam mu odogovorio - ‘znaš li ti ko te vozi’. Rekao mi je - ‘sviđaju mi se momci kao ti, dobar si lik’ i pitao me da mu dam lični broj telefona, što sam i uradio. Nakon dva dana sa nepoznatog broja telefona me je neko nazvao i pitao da li mogu doći u kafić. Na pitanje ko je, taj neko je odogovorio da je onaj koji me je pitao da li znam koga vozim. Odlazim u Štrpce, u kafić... Tada mi je rekao - ‘brate, ja sam Jovan Mirković’, a ja sam mu odgovorio - ‘ja sam Bajram Pista’. Tu me pita da li mogu da mu obezbijedim šofera na relaciji od Albanije do Merdara za transport droge i ja sam rekao da mogu. U tom trenutku kada sam ga upoznao, nisam imao predstavu da postoji tzv. kriptovani telefoni, niti šta oni znače, ali sam više puta odrađivao ‘kombinacije’ sa Mirkovićem oko transporta droge na obostrano zadovoljstvo, a posebno u praćenja cisterni sa drogom za prolaz na Merdare... On je uvijek redovno plaćao moju cijenu usluga“, ispričao je Pista.

Zaštićeni svjedok rekao je i da ga je Mirković pozvao nakon sedam, osam mjeseci, tražeći da se ponovo vide u Štrpcima.

Kazao je i da je tada bio u finansijskim problemima, zaključuju Vijesti.