Crna hronika

IZDAT NALOG da bi se otkrilo kako je POBJEDA DOŠLA DO SAZNANJA O SASTANKU SA JOANIKIJEM?

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić dao je nalog službenicima da otkriju kako je dnevni list Pobjeda došao do saznanja o sastanku ministra Sekulovića i v.d. direktora UP sa episkopom Joanikijem Mićovićem, saznaje Pobjeda.

Pobjeda je prošle sedmice objavila informaciju da su se čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije tajno sastali sa episkopom SPC, navodno zabrinuti zbog informacija da bi na Badnji dan na Cetinju moglo da dođe do narušavanja javnog reda i mira, jer su pripadnici više organizacija bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi najavljivali da će doći ispred Cetinjskog manastira da ga „odbrane“ od klera, vjernika i poštovalaca Crnogorske pravoslavne crkve, koji se tradicionalno okupljaju i nalažu badnjake na cetinjskom Dvorskom trgu.

O susretu 4. januara nije bilo saopštenja, čak ni šture informacije da su se Sekulović i Damjanović uopšte sastajali sa Joanikijem, navodi se u Pobjedi.

Ostalo je nepoznato zbog čega se toliko insistiralo na tajnosti susreta da čak ni visoko pozicioniranim službenicima u MUP-u i Upravi policije nije ni natuknuto da se organizuje neki bitan razgovor, ističe Pobjeda.

Informaciju je potrdio u izjavi za list Pobjeda upravo jedan od učesnika sastanka – vršilac dužnosti direktora Uprave policije Damjanović.

Možda ce vas zanimati

 Koji dan kasnije, aktuelni šef ANB-a Vukšić naložio je operativcima da ustanove ko je, kada i zbog čega prenio informaciju Pobjedi. Odmah je razgovarano sa Damjanovićem, kojem je zamjereno što je dao izjavu, a informacije su prikupljene i od ministra Sekulovića. Provjeravalo se i da li je informacija ,,procurila“ iz redova sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, jer se u tekstu Pobjede pominje i izvor iz SPC.

Dodatni podsticaj ,,unutrašnjoj istrazi“ dao je i tekst sa portala Pobjede od 10. januara pod naslovom ,,Da li je Joanikije naredio segregaciju?“ u kojem se razrađuje priča o susretu u Hramu Hristovog vaskrsenja, uz napomenu da su prvi ljudi bezbjednosnog sektora nakon razgovora sa episkopom Joanikijem naredili da se stotinama metara dugom ogradom opašu Cetinjski manstir, Biljarda i Ćipur i tako odvoje, segregiraju crnogorski građani koji su se na Badnji dan okupili na Cetinju, ističe Pobjeda.

Kao dugogodišnji zastupnik Srpske pravoslavne crkve Vukšić je izgradio odlične odnose sa sveštenstvom SPC i zato je insistirao da se naprave konsultacije sa sveštenstviom Srpske crkve i da im se garantuje puna lična bezbjednost, ali i manastira i crkava kojima upravljaju, naglašava Pobjeda.

Prema nezvaničnim informacijama, prvobitno je i Vukšić namjeravao da prisustvuje razgovorima 4. januara, ali je iz nekog razloga odustao, zaključuje Pobjeda.