Crna hronika

OMBUDSMAN: Zaposlenje psihologa u specijalnoj policiji doprinijeće boljoj podršci službenicima

Autor Jovana Raičević Izvor Dnevne novine

Sektor specijalne policije, u čijem sastavu su tri jedinice, odnedavno ima sistematizovano radno mjesto i zaposlenog psihologa, što je prvi korak ka boljim uslovima u smislu psihološke podrške, saopšteno je Dnevnim novinama iz Zatitnika ljudskih prava i sloboda.

Izvor: MONDO

“Međutim, rad na psihološkoj stabilnosti svih službenika, a posebno onih koji djeluju na terenu, zahtijeva kompleksniji i kontinuirani pristup i osim što to treba razvijati kod Uprave policije biće i u fokusu daljeg rada ove institucije”, navodi se u odgovorima Zaštitnika za Dnevne novine.

Naime, službenici ove institucije koji su angažovani na poslovima Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM), a na bazi razgovora sa službenicima Uprave policije, konstatovali su da nedostaju psihološki tretmani policijskih službenika u većini jedinica, tj. da policijski službenici nemaju stručnu psihološku podršku ni nakon incidentnih situacija, ističu Dnevne novine.

“Podrška se obično svodi na razgovor sa starješinama i kolegama. Iako u izvještajima o pojedinačnim posjetama ova tema nije posebno elaborirana, predstavnici NPM-a su još prilikom javnog predstavljanja Izvještaja o radu za 2018. godinu (na osnovu informacija dobijenih iz posjete OB Kotor), govorili o ovom problemu i čini se da je policijska organizacija sve više svjesna postojanja potrebe za ovakvom vrstom kontinuirane podrške za svoje službenike”, stoji u odgovorima.

Na pitanje da li postoji određeni interval u kojem je obavezno da službenik policije uradi pregled (kako opšteg stanja radi utvrđivanja fizičke spremnosti, tako i psihološko testiranje) iz institucije Zaštitnika su saopštili da je nužna pravovremena preventiva, ali i reaktivna funkcija na snaženju mentalnog i psihičkog stanja službenika, naglašavju Dnevne novine.

“Policijski poslovi su sami po sebi stresni i podrazumijevaju stalan pritisak na službenike Uprave policije. Osim što obavljaju redovne poslove na održavanju javnog reda i mira, kontroli saobraćaja, obezbjeđenju i drugo, oni su zbog direktnog kontakta sa izvršiocima delikata i žrtvama kriminogenog ponašanja često izloženi dodatnom stresu koji proizvode takve situacije. Iako se odgovarajući nivo psihofizičke spreme podrazumijeva, vanredne okolnosti, nepredviđene reakcije, otežani uslovi rada, loša infrastruktura, nedostatak logističke podrške u otežanim uslovima posla čine dodatno opterećenje za psihološku spremnost da se odgovori obavezama. Zbog svega toga nužna je pravovremena preventiva, ali i reaktivna funkcija na snaženju mentalnog i psihičkog stanja službenika, kako tokom neposrednog izvršavanja radnih obaveza, tako i nakon posla u kojem periodu se mogu reflektovati negativne posljedice. To je neupitni uslov njihove spremnosti za rad, ali istovremeno i mjera u prevenciji torture u odnosu na lica prema kojima vrše policijska ovlašćenja”, zaključili iz institucije Zaštitnika za Dnevne novine.