Crna hronika

PROTIV LAŽNIH FIZOTERAPEUTA PODNIJETO 18 KRIVIČNIH PRIJAVA

Autor Adela Mulić Izvor Dan

Komora fizioterapeuta Crne Gore podnijela je 18 krivičnih prijava protiv osoba koje nezakonito obavljaju tu djelatnost pružajući tretmane i vježbe građanima u neprijavljenim objektima i stanovima.

Izvor: Uprava carina Crne Gore

Predsjednik Komore fizioterapeuta Krsto Kovačević kazao je za Dan da se veliki broj lica u javnosti lažno predstavljaju kao fizioterapeuti, pružajući usluge u svojim stanovima i kozmetičkim salonima.

“Mnogo osoba se u javnosti lažno predstavljajući bave fizioterapijom, a da pritom nijesu zdravstveni radnici. Takve osobe terapijske procedure iz fizikalne terapije sprovode u privatnim posjedima, kozmetičkim salonima, nevladinim organizacijama, teretanama, fitnes centrima i firmama koje nemaju rješenje Ministarstva zdravlja. Zbog toga je Komora fizioterapeuta Crne Gore podnijela 18 krivičnih prijava. Takođe, napominjemo da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti zabranjeno zdravstvenom radniku obavljanje zdravstvene djelatnosti za koju mu nije izdata licenca za rad i faksimil”, ističe Kovačević.

Kovačević je podsjetio da fizioterapeut u Crnoj Gori da bi se bavio fizioterapijom u privatnoj praksi treba da ispuni određene uslove koje je definisalo Ministarstvo zdravlja, prema pravilniku koji se odnosi i na Dom zdravlja, jer je javno i privatno osnivanje zdravstvenih ustanova izjednačeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

“Jedan od dokumenata koji fizioterapeuti podnose prilikom registrovanja zdravstvene ustanove za pružanje fizioterapije jeste i spisak usluga koje će fizioterapeut da pruža u toj zdravstvenoj ustanovi”, pojasnio je Kovačević.

On je rekao da je fizioterapeut zdravstveni radnik i prema važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti mora da posjeduje licencu za rad i faksimil i ovjerava medicinsku dokumentaciju svojim potpisom i faksimilom.

Kovačević je podsjetio da zainteresovani građani na internet stranici Komore mogu da pronađu sve potrebne informacije o fizikalnoj terapiji i o činjenicama da se terapija sprovodi isključivo u zdravstvenim ustanovama, odnosno u ustanovama koje posjeduju rješenja Ministarstva zdravlja.

On kaže da Crnoj Gori potrebno sve više fizioterapeuta koji su angažovani u svim ustanovama.

“Kada je u pitanju javni zdravstveni sistem, fizioterapeuti su zastupljeni u domovima zdravlja (primarni nivo), opštim bolnicama (sekundarni nivo), specijalnim bolnicama i Kliničkom centru (tercijarni nivo). U toku je izrada dokumenta pod nazivom „Nacionalni djelukrug rada fizioterapeuta”, koji će sadržati opis poslova fizioterapeuta sa opisom terapijskih procedura, vremenski normativ zdravstvenih usluga u fizikalnoj terapiji, pravila struke i profesionalne vještine pri obavljanju zdravstvene djelatnosti iz oblasti fizikalne terapije”, napominje on.

Uvjereni su da će pomenuti dokument unaprijediti položaj i uslove rada fizioterapeuta u smislu definisanja dnevnog broja pacijenata prema jednom fizioterapeutu, između ostalog.

“Takođe, definisanjem pomenutog brojausluga steći će se preduslovi za nova zaposlenja. U cilju kvaliteta rehabilitacije, usluga i odgovornosti, fizioterapeuti su u obavezi da ovjeravaju medicinsku dokumentaciju svojim potpisom i faksimilom. Medicinsku dokumentaciju, između ostalog, čine i izvještaj fizioterapeuta i specijalni testovi koje sprovodi fizioterapeut”, kaže Kovačević.

On navodi da će zajedno sa drugim kolegama tražiti uvećanje koeficijenata zarada za fizioterapeute u javnim zdravstvenim ustanovama.

“Zarade u javnim zdravstvenim ustanovama su definisane granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost i fizioterapeuti, u zavisnosti od kvalifikacije obrazovanja, imaju mjesto u određenim grupama složenosti poslova. Kada budu p lanirane izmjene pomenutog ugovora, predložićemo, u skladu sa mišljenjem kolega, da se koeficijenti povećaju. Komora ima u planu da posredstvom projekata pomogne unapređenju uslova ra da u ustanovama gdje je to potrebno”, kazao je Kovačević.

Godišnje 30 novih stručnjaka

Kovačević ističe da su u prethodne dvije godine, u prosjeku, godišnje imali oko 30 studenata, koji su stekli diplomu osnovnih studija primijenjene fizioterapije.

“U ovom momentu, u Komori imamo oko 440 fizioterapeuta. Potreba za fizioterapeutima je sve veća jer građani prepoznaju značaj koji imamo za unapređenje kvaliteta života”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Komora izdaje isprave kojima se dokazuje stručna osposobljenost za neposredan rad i vršenje fizioterapeutske djelatnosti.

“U zdravstvenom sistemu Crne Gore od 14. avgusta, otkad je stupio na snagu novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, definisano je da su zdravstveni radnici doktori medicine, stomatologije, farmaceuti, fizioterapeuti, medicinske sestre, tehničari i babice”, podsjetio je Kovačević.