Crna hronika

OPTUŽENOM ZA UBISTVO BRAĆE ĆULAFIĆ UKINUTA PRESUDA

Autor Adela Mulić Izvor Vijesti

Vrhovni sud Crne Gore ukinuo je presudu Apelacinog suda - kojom je Mašan Čogurić osuđen na 20 godina za ubistvo braće Danijela i Davorina Ćulafića.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Vrhovni sud, na sjednici Vijeća održanoj 1. decembra 2020. godine, donio rješenje, kojim se uvažavaju žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca okrivljenog Mašana Čogurića i po službenoj dužnosti ukinuo presudu Apelacionog suda i predmet vratio tom sudu na ponovni postupak i odlučivanje”, navodi se u odgovoru Službe za odnose sa javnošću Vrhovnog suda.

Vijeće Apelacionog suda Crne Gore, u junu ove godine izreklo je drugostepenu presudu, tako što su preinačili raniju prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici samo u dijelu visine izrečene kazne i osudili Mašana Čogurića na 20 godina zatvora zbog ubistva u prekoračenju granica nužne odbrane braće Danijela i Davorina Ćulafića 15. februara 2014. godine u kafe baru “Moskva” u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Pravna kvalifikacija je ostala neizmijenjena, kako je to utvrdio i Viši sud u Podgorici: da je Čogurić sa umišljajem izvršio krivično djelo - teško ubistvo u prekoračenju granica nužne odbrane.

Čogurić je dva puta osuđivan u podgoričkom Višem sudu na 13 godina zatvora zbog ubistva u prekoračenju nužne odbrane.

Prema optužnici višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, Čogurić je sa umišljajem ubio braću Ćulafić, usmrtivši ih sa tri hica ispaljenim iz revolvera. Sa dva hica u glavu i grudni koš ubio je Danijela, dok je jedan hitac ispalio u Davorinu u grudni koš, od kojeg je preminuo.

Jedan od hitaca koji su pogodili Ćulafiće, nastavio je putanju i ranio Ernu Baković u desnu nadlakticu, nanoseći joj lakšu povredu.

Otac ubijene braće - Borislav Ćulafić, nedavno je saopštio da Čogurić nije mogao biti osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina, zbog, kako je napisao, prijateljsko-kumovskih i “svakolih” veza porodice optuženog sa predstavnicima pravosuđa.