Crna hronika

EVROPA VODEĆA ZA TRGOVINU KOKAINOM: Godišnja zarada na ilegalnom tržištu narkotika najmanje iznosi 110 milijardi eura

Autor Ana Božović Izvor Standard

Evropa je postala vodeća destinacija za trgovinu kokainom a godišnja zarada na ilegalnom tržištu narkotika najmanje iznosi 110 milijardi eura, piše Standard

Izvor: Uprava policije Crne Gore

Kako piše Standard borbu u prevlasti u podzemlju okarakterisale su brojne saradnje kako regionalnih, tako i klanova iz Crne Gore sa onima iz drugih evropskih zemalja. Krvavi kriminalni obračuni probili su se i preko evropskih granica. U tim zemljama krili su se i ubijeni su neki od visoko pozicioniranih članova crnogorskih i regionalnih klanova.

Delegati iz zemalja EU i zemalja koje nisu članice EU i međunarodnih organizacija prisustvovali su 4. godišnjoj konferenciji o drogama u Evropi, pojačavajući primjenu zakona na organizovani kriminal visokog rizika. Konferencija se, kako je navedeno u izvještaju Europola od 3. decembra, fokusirala na nezapamćenu evropsku situaciju sa drogom. Kako se organizovani kriminal povećava, klanovi predstavljaju najveći i najraznovrsniji rizik po unutrašnju bezbjednost u Evropi. Trgovina drogom je kamen temeljac kriminalnih aktivnosti visoko rizičnih organizovanih kriminalnih grupa i ni pandemija COVID-19 ni druga ograničenja nisu imale uticaj na njihove aktivnosti.

Kako piše Standard, ponuda svih vrsta narkotika se povećava, pa tako i broj značajnih zaplijena. Broj istraga prekograničnog organizovanog kriminala koje podržava Europol povećao se između 2018. i 2019. Ovaj trend povećanja nastavljen je i 2020. godine uprkos pandemiji COVID-19. Nedavno je Europol podržao istragu kojom je trasformirana međunarodna mreža za šverc droge, koja je bila odgovorna za godišnji uvoz najmanje 45 tona kokaina u glavne evropske morske luke, sa profitom većim od 100 miliona eura za šest mjeseci. Nedavne obavještajne informacije ukazuju na značajne promjene u trendovima trgovine kokainom, pri čemu je Evropa postala vodeća destinacija.

Prema izvještaju Europola, milijarde eura dobiti od trgovine drogom podržavaju ogromnu podzemnu ekonomiju koja ugrožava prosperitet Evropljana, posebno u ekonomskim krizama, kakve je stvorila trenutna pandemija. Organizovane kriminalne grupe sa visokim rizikom ostvaruju veliku dobit – najmanje 110 milijardi eura godišnje. Uprkos sveobuhvatnom zakonodavstvu o pranju novca, rezultati traženja imovine u smislu oduzimanja ostaju na izuzetno niskom nivou. Od milijardi eura koje je generisala ilegalna trgovina drogom u Evropi, zaplijenjen je mali procenat i potrebno je učiniti više na rešavanju ove situacije, navode iz Europola. Brojevi smrtnih slučajeva zbog droge u Evropi su uvijek visoki. To uglavnom pogađa mlađe, ranjivije članove društva. Čini se da će se ova situacija pogoršati sa povećanjem čistoće ljekova i povećanjem broja opasnih supstanci na tržište.

Učešće organizovanih kriminalnih grupa u lancu snabdijevanja drogom donosi nasilje i bezbjednosne prijetnje društvima. Europol vidi porast broja i kvaliteta nasilnih napada povezanih sa organizovanim kriminalom i, posebno, trgovinom drogom u tokom posljednjih mjeseci. Trgovci drogom naručena ubistva, pucnjave, bombardovanja koriste za zastrašivanje saradnika, uklanjanje konkurenata i prijetnje zvaničnicima i javnosti. Trgovina drogom je čitava kriminalna industrija koja se uglavnom oslanja na funkcionisanje korupcije. Eliminisanje korupcije mnogo će doprinijeti smanjenju ponude ljekova u Evropi, navodi Europol.

Tagovi