Crna hronika

SPRIJČEN ILEGALAN PRELAZAK DRŽAVNE GRANICE: Turski državljani se krili u potpalublju

Autor Ana Božović Izvor Standard

Svih 50 osoba koje su juče spriječene u ilegalnom prelasku granice su državljani Turske, nezvanično saznaje Standard.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Kako piše Standard, među odraslima je bilo i djece a navodno je i onaj koji je upravljao spornom jedrilicom takođe državljanin Turske.

Prema prvim rezultatima istrage, njihov cilj je bio da stignu do zemalja EU.

Operateri Regionalnog centra granične policije Jug su preksinoć radarskim podsistemom Uprave pomorske sigurnosti detektovali isplovljenje nepoznatog plovila iz uvale Trsteno.

“S obzirom na to da je bilo izvjesno da će ovo plovilo izvršiti nedozvoljen prelazak državne granice upućujući se ka otvorenom moru, NCC Podgorica je zatražio vanredno angažovanje osmatračkog helikoptera Guardia di Finanze u sklopu zajedničke FRONTEX-ove operacije JO MONTENEGRO Maritime”, saopšteno je juče iz Uprave policije.

Termovizijskim osmatračkim senzorom detektovana je velika količina toplote u potpalublju plovila koja je ukazivala na prisustvo većeg broja ljudi.

“Plovila Uprave policije i Uprave pomorske sigurnosti upućena su na lokaciju gdje se nalazila predmetna jedrilica koja je nakon potjere u ekonomskoj zoni zaustavljena. Utvrđeno je da se na njoj nalazi oko 50 migranata”, saopštili su juče iz Uprave policije.

Jedrilica je privedena u pratnji dva plovila ka Luci Bar, gdje su osobe koje su zatečene na njoj izašle i sprovedene kroz dalju proceduru.