Crna hronika

ISKAZI SVJEDOKA SARADNIKA: Planirali ubistava osoba koje su navodno bliske škaljarskom klanu

Autor Ana Božović Izvor Standard

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je optužnicu protiv kriminalne organizacije koju čine 23 osobe a koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela protiv života i tijela, ubistva i pokušaji ubistva, kao i nedozvoljeno držanje oružja i prodaja droge, piše Standard

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako piše Standard, jedno od tih krivičnih djela je bilo i planiranje ubistava osoba koje su navodno bliske škaljarskom klanu.

Specijalno tužilaštvio tereti Nikšićanina Radovana Mujovića, Vasilija Rafailovića iz Budve, Cetinjanje Petra Lipovinu, Mitra Markovićan, Filipa Kneževića, Žarka Pejakovića , Nedović Lazara, Aleksandra Ćetkovića, Nikolu Drecuna, Moša Paovića, Boška Pavlovića sa Kosova koji ima prebivalište u Budvi, Jovana Markovića iz Niša, Aleksandra Stevanovića iz Beograda, Nikšićane Uroša Vučinića, Davora Avdića, Zorić Marka, Nikolu Marića, Uroša Đurđevca i Aleksandra Đurđevca, Podgoričane Filipa Bešovića, Gorana Rakočevića, Ivana Brnovića i Novljanina Nemanju Zurovca da su članovi ove kriminalne organizacije.

OVO JE KAVAČKI KLAN

Status svjedoka saradnika dobili su Pista Bajram i Marinko Rajković.

Kako piše Standard, svjedok Rajković Marinko je, prema navodima optužnice, priznao da je bio član ove kriminalne grupe, on je svjedočio o svom i učešću ostalih okrivljenih u ovoj organizaciji.

On je u svom iskazu, između ostalog, naveo da ga je Filip Knežević vrbovao da postane član ove kriminalne organizacije, pitao ga da radi određena krivična djela za novac. Dodao je da se to desilo početkom 2018. gdoine.

Kako se navodi u dokumentu, on mu je, dok je pričao o svojoj poziciji naveo i par osoba sa Cetinja, a koji su među ovim optuženima, i kazao da je to kavački klan.

“Naime, po nalogu okrivljenog Flipa Kneževića planirano je da skupa izvrše krivično djelo ubistvo na štetu pripadnika suprostavljenog kriminalnog klana M.Đ. ili B.S. sa Cetinja U tom cilju tokom 2018. godine svjedok saradnik i Filip Knežević obavili su više pripremnih radnji”, proizilazi iz iskaza svjedoka saradnika, piše Standard.

Dalje se navodi da po nalogu Filipa Kneževića svjedok saradnik Rajković Marinko ističe da je otišao u mjesto Paprati izvan Cetinja da bi dovezao jedno auto u kojem su oni trebali da budu prilikom realizacije ovog djela, a radi se o automobili Audi A4 tamne teget boje.

“Svjedok je trebao da bude vozač, Filip Knežević da puca sa zadnjeg sjedišta …Stoga je krajem maja 2018. i došao na to mjesto gdje se već nalazio naveden automobil koji je bio upaljen sa upaljenim farovima i on je sjeo u to auto i vidio u istom automatsko oružje koje je bilo na zadnjem sjedištu, nakon čega ga je odvezao u naselje Željezare , Cetinje, u garažu koja je vlasništvo V.M. iz Španije”, navodi se u dokumentu a proizilazi iz iskaza svjedoka saradnika.

Kako piše Standard, u izjavi svjedok dalje navodi da je posle par dana pošao na bezinsku pumpu da natoči goriva u auto, da bi posle toga kupio četiri bidona obične vode iz koje je prosuo vodu i u tim bidonima sipao benzin. A sve to, kako se navodi, sa ciljem da nakon što bi auto i oružje koje bi koristili prilikom krivičnog djela, zapale zajedno tako da jedan auto od njih zapali iznutra a drugi spolja.

“On i Knežević vježbali su iz automatske puške kalašnjikov, iz koje je trebao da bude ubijen M.Đ. i B.S., navedeno je u dokumentu.

Svjedok je dodao da do realizacije ovog plana nije došlo jer su brzo uhapšeni od strane policije zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje i drugih djela koja predstavljaju kršenje zakona.