Crna hronika

Optuženi za učešće u ubistvu Đorđa Borete PUŠTENI DA SE BRANE SA SLOBODE

Autor Ana Božović Izvor Vijesti

Vladmir Šmanja i Miljan Bulatović - optuženi za učešće u ubistvu Đorđa Borete, pušteni su da se brane sa slobode, pišu Vijesti.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

To je “Vijestima” potvrđeno iz podgoričkog Višeg suda.

Boreta je stradao u ratu kriminalnih klanova, a istoga dana - 7. decembra 2016. godine, ubijen je i ljekar Dragan Zečević, samo zbog toga jer se našao na terasi budvanskog kafea gdje je sjedio i Boreta.

Državljnin Bosne i Hercegovine - Šmanja i Nišlija - Bulatović, terete se da su počinili krivično djelo: teško ubistvo putem pomaganja.

Navodno su mjesecima pratili Boretu, a kasnije i omogućili ubicama da pobjegnu.

“Obavještavamo Vas da je optuženima M. B. i V. Š., odlukom vanraspravnog krivičnog vijeća ovog suda ukinut pritvor, imajući u vidu dužinu kontinuiranog trajanja pritvora, te činjenicu da prvostepena odluka nije donijeta”, navodi se u odgovoru savjetnice za odnose sa javnošću Višeg suda Aide Muzurović.

Kako pišu Vijesti, ona je objasnila da su okrivljenima, u cilju obezbjeđenja njihovog prisustva na glavnom pretresu, izrečene mjere nadzora - zabrana napuštanja opštine Budva, osim na pozive suda ili tužilaštva, obaveza povremenog javljanja policiji, privremeno oduzimanje putnih isprava i mjera nadzora - zabrana sastajanja sa određenim licima.

“Istovremeno ukazujemo da se radi o predmetu koji je obiman i koji je jako složen u činjeničnom i pravnom smislu, kojem je pripojen još jedan postupak i u kojem sud u granicama svojih ovlašćenja preduzima sve radnje u cilju okončanja postupka”, napisali su iz Višeg suda.

Prema optužnici, Vasilije Rafailović okrivljen je da je organizator sedmočlane grupe koja je planirala likvidaciju Borete. On je, piše u spisima predmeta, i direktni izvršilac ubistva.

“Radi realizacije kriminalnog plana, 7. decembra 2016. godine, okrivljeni Rafailović i Ratko Vušović sa umišljajem su ubili Boreta Đorđa i Zečević Dragana, a Ivu Stanišiću nanijeli tešku tjelesnu povredu. Okrivljeni Rafailović je iz automatske puške koju je nosio sa sobom ispalio najmanje 14 projektila prema Boreti, Zečeviću i Stanišiću, koji su se nalazili na terasi ovog lokala, i tako ubio Boretu i Zečevića, dok je Stanišiću nanio tešku tjelesnu povredu. Čime su okrivljeni Rafailović, Vušović, Bulatović i Šmanja, kao saizvršioci izvršili krivična djela teško ubistvo i nedozovoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, navodi se u optužnici.

U ranijem rješenju Apelacionog suda o produžavanju pritvora Vladimiru Šmanji i Miljanu Bulatovlću, piše da su njih dvojica ubicama pomogli obezbjeđivanjem garaže za skrivanje predmeta upotrijebljenih u izvršenju krivičnog djela (motocikla i drugih predmeta).

Policija ih je uhapsila 10. decembra.

U policijskom saopštenju nijesu objasnili šta su konkretno uhapšeni radili prije, tokom ili poslije zločina. “Policijsko tužilačke aktivnosti ukazuju na sumnju da su V. Š. i M. B. izvršiocu teškog ubistva unaprijed obećali i pružili pomoć u izvršenju krivičnog djela”.

Tagovi