Crna hronika

NOVLJANIN OSLOBOĐEN: Nisam član grupe koja mi je ubila druga

Autor Ana Božović Izvor Standard

Novljanin Jovan Žmuić više se ne tereti da je član kriminalne grupe Zorana Mrvaljevića. Ta odluka je donijeta nakon što je optužnica vraćena na dopunu Specijalnom tužilaštvu. Optužnicom se terete Zoran Mrvaljević, Krsto Vujić, Slobodan Vico i Jovo Riznić, piše Standard

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Žmukiću je ukinut pritvor 2. novemba kada je i napustio spuški istražni zatvor. On je, kako je pisao ranije Standard, negirao navode Tužilaštva tvrdeći da nije član ni jedne kriminalne grupe, a posebno ne one koja mu je ubila druga.

“Okrivljeni Žmukić Jovan u svoju odbranu navodi da nije član bilo koje kriminalne organizacije, a posebno ne kriminalne organizacije čiji pripadnici su ostali okrivljeni. Navodi da su te osobe ubile njegovog druga Šćepana Roganovića. što je saznao iz medija, te pojašnjava da u proteklih pet ili šest godina druge okrivljene nije vidio niti sreo, te da su ova lica upravo radila na tome da i njega ubiju pošto je drug sa sada pokojnim Šćepanom Roganovićem”, navodi se u službenom zapisu njegovog iskaza.

Podsjećamo, ovom optužnicom ova “Novska grupa” se tereti da je planirala izvršenje više likvidacija. Njom su kao prvooptuženi obuhvaćeni Novljani Zoran Mrva Mrvaljević i Krsto Vujić. I Vujić i Mrvaljević su ranije osuđivani. Mrvaljević prema evidencijama policije važi za osobu blisku škaljarskom klanu i predstavlja njihovu “produženu ruku” u Herceg Novom.

Pored njih optužnica obuhvata Riznić Jova i Vica Slobodana.

Milan Kankaraš dobio status svjedoka saradnika. Kako je ranije pred tužiocem ispričao Kankaraš, Mrvaljević mu je nudio 40.000 eura i kilo kokaina za ubistvo njihovog sugrađanina Nemanje Zurovca. Prema njegovom iskazu, sukob između dvije novske grupe nastao je jer su sumnjali jedni na druge i imali informacije ko kome radi o glavi.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su Mrvaljevića u julu prošle godine zbog sumnje da je izvršio krivična djela trgovina uticajem i falsifikovanje isprave. On je izručen Crnoj Gori.

Policija je tada uhapsila i J.P. policijsku službenicu Policijske uprave Novi Sad. Ona je, kako se sumnja, Mrvaljeviću dala podatke Branka Perišića iz Novog Sada, za kojeg je utvrdila da nema biometrijska dokumenta.

Prema pisanju srpskih medija, policija sumnja da je on nabavio falsifikovani izvod iz matične knjige rođenih, kao i iz knjige državljana, koje je J.P. potom iskoristila kako bi mu sredinom marta 2019. godine izdala ličnu kartu na ime Branko Perišić.

Tagovi