Crna hronika

SUĐENJE ZA POMORSKU NESREĆU ODLOŽENO: Odbrana traži izuzeće sudije, predsjednika suda i tužioca

Autor Ana Božović Izvor Standard

Suđenje u ponovljenom postupku za pomorsku nesreću u kojoj je stradala Maja Šljivančanin za šta je optužen maloljetnik M. S. iz Beograda, odloženo je do daljeg, piše Standard

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Odbrana okrivljenog zatražila je izuzeće postupajućeg sudije kotorskog Osnovnog suda, tužioca i predsjednika ovog suda, saopšteno je za Standard iz OS Kotor.

Do ove nesreću je došlo 11. jula, kada je stradala Maja Šljivančanin. Tada je u barku, na kojoj se ona nalazila sa svojim vjerenikom Vladimirom Stanišićem, udario gliser kojim je upravljao sedamnaestogodišnji M. S. iz Beograda.

Podsjećamo, Vijeće Višeg suda u Podgorici u oktobru je uvažilo žalbu kotorskog Osnovnog tužilaštva i ukinulo presudu kojom je maloljetni M.S. osuđen na pojačan nadzor organa starateljstva i na 120 sati društveno korisnog rada.

Ovaj maloljetnik se tereti da je iz nehata izazvao pomorsku nesreću u kojoj je Maja Šljivančanin stradala. Tokom ovog incidenta povrede je zadobio njen vjerenik Vladimir Stanišić.

Jahta i barka kretale su se od ostrva Sveti Nikola ka plaži Jaz.U ponovljenom postupku sproveđće se novo vještačenje ove nesreće.

Prema prvom nalazu vještaka saobraćajno-pomorske struke, pomorskoj nesreći, pored sedamnaestogodišnjeg M.S. doprinio je i Stanišić, koji je upravljao barkom. Optuženi M.S. se, prema ranijim navodima vještaka, nije pridržavao međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru.

Takođe, tada je navedeno da se ni Stanišić nije pridržavao pravila koje nalaže da kada se kursevi dva broda na mehanički pogon ukrđtaju, tako da prijeti opasnost od sudara, ukloniće se sa puta onaj brod koji vidi drugi na svojoj desnoj strani.

Osnovni sud u Kotoru je u avgustu prihvatio jemstvo od 332.000 eura nakonm čega se M.S. brani sa slobode.

Tagovi