Crna hronika

KONTIĆA IZRUČUJU SRBIJI: Ivan koji je brutalno premlatio mladića u Novom Sadu stiže u decembru pred srpskog tužioca

Autor Adela Mulić Izvor Kurir.rs

Viši sud u Podgorici donio je u utorak odluku kojom je zaključio da su ispunjeni svi zakonski uslovi za izručenje Ivana Kontića, osumnjičenog da je batinama u Novom Sadu pokušao da ubije Miljana M. te se njegov dolazak pred srpsko pravosuđe očekuje već sledećeg mjeseca.

Izvor: MUP, AMG video/Screenshot

Viši sud u Podgorici izašao je u utorak sa saopštenjem da će Kontić po ubrzanoj proceduri biti izručen Srbiji. Ovaj zaključak donijet je tog dana, a u njemu se navodi da su se sudija, tužilac, kao i branilac Kontića usaglasili da postoje uslovi za izručenje, te da to potvrđuju i članovi Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Branilac okrivljenog Kontića, Damir Lekić, neće uložiti žalbu na ovu odluku suda, na koju ima pravo naredna tri dana.

"Primio sam zaključak suda. Nećemo se žaliti. Hoćemo da što prije izručenje bude obavljeno. I sam Kontić navodi da jedva čeka da se izruči i da se nada da će što prije doći u Srbiju" navodi Lekić.

U praksi, nakon što rješenje suda postane pravosnažno, ono se dostavlja ministru pravde Crne Gore koji nakon toga donosi krajnju odluku i obaveštava Srbiju o ekstradiciji. Samim tim, očekuje se da se već u decembru osumnjičeni Kontić nađe pred tužiocem u Novom Sadu gde će izneti svoju odbranu za delo koje se sumnjiči.

Četiri nedelje od momenta kada je za njim raspisana međunarodna poternica, Kontić je uhapšen početkom oktobra, u 17.50 sati u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo. Kontić, koji ima i crnogorsko i srpsko državljanstvo, tereti se da je pokušao da ubije Miljana M, a u tuči mu je nanio tešku tjelesnu povredu – prelom glavice žbične kosti, višestruke oguljotine i poderotine po glavi.