Crna hronika

KAŠĆELANA u Beču pratili i spremali likvidaciju: "LAGAN NAM JE SAD, OPUSTIO SE SKROZ"

Autor Gordana Bojanić Izvor Vijesti

Pripadnici kriminalne organizacije Stefana Kovača pratili su u Beču i fotografisali Dejana Kašćelana zvanog Komarac, spremajući njegovu likvidaciju i konstatovali da će ubistvo lako obaviti jer se žrtva “opustila skroz”.

Izvor: Tanjug/Ronald Zak/AP

To između ostalog piše u rješenju Apelacionog suda, kojim je odbijena žalba tog okrivljenog zbog produženja pritvora, prenose Vijesti.

“Lagan nam je sad, opustio se skroz”, navodi se da je organizator te grupe saopštio Kovaču situaciju o Komarcu.

Iz suda podsjećaju da je šef te kriminalne organizacije u oduzetom, kriptovanom telefonu osumnjičenog bio označen imenom Džon Goti (Dž. G.).

“Iz (telefonske) komunikacije proizilazi osnovana sumnja da će sve troškove snositi organizator kriminalne organizacije Dž. G. a da je zadatak okrivljenog Stefana Kovača upravo da bude neposredni izvršilac djela. Na fotografijama sadržanim u spisima predmeta, prikazane su eksplozivne naprave, te okrivljeni kako hiruškim rukavicama u ruci drži pištolj sa prigušivačem”...

U spisima se dalje navodi da iz iste komunikacije proizilazi da je organizator kriminalne grupe proslijedio Kovaču fotografije Kašćelana u vrijeme dok se ovaj nalazio u tom bečkom lokalu, prenose Vijesti.

Dodaje se da su “Goti” i Kovač sljedeći put komunicirali 28. jula, kada ga okrivljeni pita da li će sljedećeg dana poći u Beč, što mu ovaj potvrđuje.

Zatim, piše u dokumentu, komentarišu događaje u Crnoj Gori u vezi sa osobama bliskim kriminalnim organizacijama:

“Te nakon toga ponovo pita šta će od garderobe ponijeti, zatim razmjenjuju poruke u vezi toga ko će K. S. sačekati kada pređe državnu granicu Crne Gore i ko će ga transportovati dalje do Beča”.

Konstatuje se da je Kovač 16. decembra posljednji put evidentiran prilikom izlaska iz Crne Gore na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica i da mu je destinacija bila Beč.

Navodi se da je “pretresom kriptovanog telefona” pronađena i adresa u Beču na koju je okrivljeni trebalo da dođe.

“Provjerama policije Republike Austrije, utvrđeno je da su službenici policije Austrije, opservacijom i sprovođenjem mjera tajnog nadzora nad naprijed označenom adresom, identifikovali lice Cekić Stefana, državljanina Srbije, te da je isti vjerenik M. M. koja je rođena sestra M. R. a koji je pripadnik tzv. škaljarskog klana".