Crna hronika

ODT OBRAZLOŽENJE ODLUKE: Formiran novi predmet zbog okupljanja u KCCG, sveštenk se kretao po Kovid centru

Autor Jovana Raičević Izvor Standard

Odgovarajući na pismo nevladine organizacije “Akcija za ljudska prava”, zamjenik rukovodioca ODT-a u Podgorici je objasnio da je državni tužilac iz prikupljenih obavještenja i dokaza utvrdio da sveštenik D. M. nije napuštao KCCG, već da se kretao po Kovid centru.

Izvor: iStock

Odlučeno je da ne postoje osnovi sumnje da je učinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti ili drugo za koje se goni po službenoj dužnosti, piše Standard.

“Tužilac je, međutim, samoinicijativno formirao novi krivični predmet zbog prisustva većeg broja lica u Kovid centru, radi utvrđivanja da li je time došlo do kršenja internih akata i procedura Kliničkog centra, odnosno do nezakonitog postupanja drugih organa nadležnih za primjenu zdravstvenih protokola propisanih zbog sprečavanja širenja koronavirusa, odnosno da li postoje osnovi sumnje da je neko službeno ili drugo lice učinilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, navode iz Osnovnog tužilaštva Podgorica.

Zamjenik rukovodioca je pozvao nevladinu organizaciju da o razlozima odluke obavijestit javnost, u cilju zaštite autoriteta i ugleda Državnog tužilaštva, odnosno zajedničkog djelovanja u javnom interesu, navodi Standard.

Podsjetimo, načelnica Odjeljenja za pulmologiju na Internoj klinici Kliničkog centra Crne Gore Jelena Borovinić-Bojović ranije je saslušavana kod tužioca tokom izviđaja, gdje je izjavila da je na lični zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske tražila da u Kliniku intenzivne njege uđu episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i još nekoliko sveštenika prilikom ispraćaja preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija iz Kliničkog centra Crne Gore, naglašava Standard.

Ona je tada pred tužiocem izjavila da ne zna da li je starješina Sabornog hrama u Podgorici Dragan Mitrović, koji se liječio na tom odjeljenju, napuštao kovid centar i prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija u nedjelju 1. novembra, ističući da ga ona nije srela, zaključuje Standard.