Crna hronika

Zaplijenjena droga vrijedna oko 8.000.000 eura, spriječeni planovi međunarodnih švercera

Autor Jovana Raičević Izvor Standard

Uprava policije Crne Gore je od početka godine do oktobra zaplijenila 774,7 kilograma droge, a njena ulična vrijednost iznosi oko osam milona eura, piše Standard.

Izvor: Uprava policije

Pored toga, nadležni iz Sektora kriminalističke polciije, Odsjek za sprečavanje i suzbijanje zloupotreba droga, Sektor granične policije i Interpol, učestvovali su u međunarodnim akcijama i tako spriječili šverc oko deset tona narkotika. Crna Gora se nalazi na frekventnoj ruti za krijumčarenje marihuane, koja se u odnosu na ostale droge švercuje u 95 odsto slučajeva. Cilj narko-biznisa je da ta droge preko naše zemlje ide ka državama regiona i Zapadne Evrope, navodi Standard.

MARIHUANA, KOKAIN I HEROIN

“Osim marihuane, kokaina i heroina, koje su dominantno prisutne opojne droge na tržištu, povremeno imamo zapljene manjih količina opojne droge amfetamina, ulja kanabisa, hašiša i dugih droga”, naveli su iz Uprave policije u odgovoru za Standard na pitanje koje su droge najviše zaplijenili od početka godine.

PROCESUIRANO 779 OSOBA

Od početka godine, zbog sumnje na povezanost sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga, procesuirano je 779 osoba.

” 213 lica zbog počinjenog krivičnog djela u vezi sa opojnim drogama, dok je prekršajno, po Zakonu o sprječavanju zloupotrebe opojnih droga, procesuirano 566 lica”, navode iz UP.

NAJVEĆA POJEDINAČNA ZAPLIJENA-MARIHUANA

Prema podacima crnogorske policije, kada su u pitanju zaplijene većih količina opojne droge za devet mjeseci 2020. godine se uglavnom radilo o marihuana.

“Najveće pojedinačne zaplijene: 122 kilograma marihuane u Baru koja je izvršena 6. septembra, zapljena 120 kg marihuane, takođe u Baru od 21. avgusta kao i zaplijena 100 kg marihuane u Kotoru od 14. septembra. Napominjemo da je početkom ovog mjeseca, tačnije 3. novembra zaplijenjena i najveća količina opojne droge marihuana. Radi se o zapljeni 2,5 tone opojne droge marihuana”, preciziraju oni.

RUTA ZA KRIJUMČARENJE

Crna Gora se, navode iz UP, nalazi na frekventnoj ruti za krijumčarenje marihuane prema zemljama regiona (Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini) i zemljama Zapadne Evrope.

“U odnosu na ostale vrste opojnih droga najčešće se krijumčari marihuana, u oko 95% slučajeva. Sve zaplijene, kada je marihuana – skank u pitanju, su se odnosile na narkotike porijeklom sa teritorije Republike Albanije. Pravci krijumčarenja su: Republika Albanija (zelena granica sa Republikom Albanijom – Tuzi, Skadrasko jezero, Rijeka Bojana i zelena granica sa Republikom Albanijom – Ulcinj, zelena granica sa Republika Albanijom – Gusinje i Plav.)”, ističu u odgovoru za Standard.

TRANZIT PREKO CG

Granični prelazi na kojima se najčešće otkriva droga i koji predstavljaju “tranzitni put” za švercere narkotika su:

Granični prelaz „Debeli Brijeg” (Republika Hrvatska);

Granični prelazi „Ilino Brdo”, „Vraćenovći” i „Šćepan Polje”, zelena granica sa Bosnom i Hercegovinom;

Granični prelazi „Ranče”, “Dobrakovo” i ŽGP „Bijelo Polje”, kao i zelena granica i dalje ka Republici Srbiji.

“Većina krijumčarene opojne droge, marihuane-skanka, iz Republike Albanije preko Podgorice i Ulcinja tranzitira ka Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i manjim dijelom ka Republici Srbiji, dok marihuana koja se krijumčari preko Plava i Gusinja tranzitira u najvećem dijelu ka Republici Srbiji”, preciziraju u odgovoru.

“AUREL”, “VESSEL”, “IVY”, “TERMINAL”, “PANTER”

Uprava policije je u toku 2020. godine realizovala više kriminalističkih istraživanja sa partnerskim službama usmjerenih na borbu protiv krijumčarenja opojnih droga. Ona je na taj način učestvovala u međunarodnim zaplijenama oko deset tona narkotika, ističe Standard.

Policija je realizovala značajnu operaciju kodnog naziva „Aurel”, uz podršku policijskih službi Portugala, Austrije, Republike Srbije, Republike Hrvatske, Slovenije i Uprave carina Francuske.

“10. marta 2020. godine uspješnom aktivnošću razbijena je organizovana kriminalna grupa sa zapadnog Balkana koja se bavi krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike ka Evropi. Istraživanje ove kriminalne organizacije obuhvatio je dugotrajan i složen proces identifikovanja svih njenih pripadnika, a kao rezultat zajedničke aktivnosti sa gore navedenim partnerskim službama i pribavljene međunarodne dokumentacije u potpunosti je definisana pojedinačna uloga svih pripadnika i razbijena struktura ove organizovane kriminalne grupe”, naveli su iz policije.

U Horti na Azorskim ostrvima 1. septembra 2018. godine uhapšena su četiri pripadnika te organizovane krimnalne grupe koji su bili posada na brodu/katamaranu Florida II, na kome je zaplijenjeno 840 kilograma kokaina.

“U koordinisanoj aktivnosti policija Crne Gore, Republike Srbije i Republike Hrvatske su 10. marta 2020. godine izvedena je finalna akcija hapšenja pripadnika ove organizovane kriminalne grupe, pri čemu je u Crnoj Gori uhapšeno šest osoba (od kojih jedan od organizatora) i izvršeni pretresi na preko 20 lokacija u Podgorici, Danilovgradu, Kotoru, Baru, Budvi i Herceg Novom, dok su u Srbiji i Hrvatskoj izvršeni pretresi na više lokacija pripadnika ove grupe, pri čemu je u Hrvatskoj lišeno slobode jedno lice (kao član organizovane kriminalne grupe) i pokrenut krivični postupak zbog aktivnosti realizacije kriminalnog plana. Realizaciji akcije u Podgorici prisustvovali su i eksperti iz policije Portugala i Uprave carina Francuske, čijim prisustvom je ova akcija dobila međunarodni karakter”, objašnjavaju iz policije.

Osim toga, u okviru rada na međunarodnom predmetu „Vessel”, na osnovu informacija koje je Uprava policije dostavila partnerima iz Velike Britanije, brod „Aressa” je lociran i opsereviran cijelom rutom plovidbe duž Južne Amerike. Mornarica Kraljevine Holandije je u Arubi u februaru 2020. presrela brod i pretresom pronašla 5,7 tona kokaina. Slobode su lišeni članovi posade, crnogorski državljani. Na osnovu podataka crnogorske policije u maju ove godine je, u okviru predmeta „Vessel” u Njemačkoj zaplijenjena velika količina kokaina, kao rezultat kontinuiranog rada službenika Uprave policije u borbi protiv krijumčarenja droge na međunarodnom nivou, naglašava Standard.

U saradnji sa partnerskim službama Velike Britanije, Portugalije, Španije, Holandije, SR Njemačke i američke Agencije DEA, realizovana je značajna policijska akcija na presijecanju ruta krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi. U njemačkoj luci Hamburg na brodu “Budva”, koji plovi pod crnogorskom zastavom, tada je zaplijenjeno 575 kilograma kokaina.

U okviru rada na predmetu „Ivy” u Italiji je zaplijenjena 1 tona i 280 kilograma kokaina, a u Republici Sjevernoj Makedoniji sredinom februara 2020. zaplijenjeno je oko kilogram kokaina.

Osim toga, policija je u februaru 2020. uspješnom akcijom presjekla krijumčarski kanal, kojim je, iz pravca Sjeverne Makedonije, heroin sa Kosova, preko teritorije Crne Gore, trafikovan ka zemljama Zapadne Evrope. Na graničnom prelazu Kula je u vozilu pronađeno 12 kilograma heroina koji je u ovom konkretnom slučaju bio namjenjen za teritoriju Italije.

U martu 2020. je realizovana akcija „Panter“ kojom je presječen je lanac krijumčarenja marihuane koji je vodio iz Republike Albanije preko Skadarskog jezera do Crne Gore sa ciljem daljeg krijumčarenja ka zemljama regiona i Evropske unije. Tada je zapljenjeno oko 150 kilograma marihuane i uhapšena su tri lica.

Iz policije podsjećaj na događaj od 3. novembra ove godine kada je zajedničkom aktivnošću Uprave policije i Uprave carina pod kodnim nazivom „Terminal“ presječena međunarodna ruta krijumčarenja narkotika iz pravca Republike Albanije preko teritorije Crne Gore ka zemljama Zapadne Evrope. Tada je pronađeno i oduzeto oko 2,5 tone marinuane. U Crnoj Gori je uhapšena jedna osoba, dvije osobe su uhapšene u Albaniji, dok se jedno lice potražuje.

Nadležni iz polciije nastavljaju sa aktivnostima u cilju borbe protiv droga. - zaključuje Standard.