Crna hronika

VDT: Sklopili sporazume o priznanju krivice sa više od 10 narkodilera

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Više državno tužilaštvo u Podgorici je od početka godine sklopilo sporazume o priznanju krivice sa više od deset osoba okrivljenih za prodaju droge, koje će, shodno nagodbi sa tužiocima, zatvorsku kaznu služiti kod kuće, piše Dan.

VDT
Izvor: MONDO

Kako se može vidjeti na sajtu tužilašta, gdje su objavljeni sporazumi o priznanju krivice, pretežno se radi o kaznama koje traju pola godine, navodi Dan.

Iako neki smatraju da je ova praksa tužilaštva dobro rješenje za rasterećivanje zatvorskih kapaciteta i brže rješavanje slučajeva, dobar dio javnosti je doživljava kao jedan oblik nagrade izvršiocima ovog krivičnog djela koji priznaju krivicu.

“Okrivljeni P.P. priznao je da je 2. januara 2019. godine u Nikšiću neovlašćeno posredovao u kupovini i prodaji opojne droge kokain, iako je bio svjestan da postupa neovlašćeno i protivpravno. Državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i okrivljeni P. P. saglasni suda Viši sud u Podgorici, kao stvarno i mjesno nadležan sud, okrivljenom izrekne kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci u prostorijama u kojima stanuje”, navodi se u jednom od tih sporazuma, koji je nedavno objavljen na sajtu tužilaštva.

I okrivljena K.B. sklopila je sporazum o priznanju krivice sa Višim državnim tužilaštvom. Ona je priznala da je u Crnu Goru unijela midazolam radi dalje prodaje, za šta je osuđena na kaznu zatvora od šest mjeseci, koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje.

Više tužilaštvo prihvatilo je sporazum o krivici koji je ponudio okrivljeni E.M., koji je na osnovu toga osuđen na šest mjeseci zatvora, a kaznu će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje. On je priznao da je držao marihuanu radi prodaje.

I okrivljeni S.E. će robijati kod kuće zbog droge. On je sa podgoričkim Višim tužilaštvom sklopio sporazum u kojem je priznao da je posredovao u kupovini marihuane. Shodno sporazumu, izrečena mu je kazna zatvorau trajanju od šest mjeseci, koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje.

Podgoričko Više tužilaštvo sklopilo je sporazum o priznanju krivice i sa okrivljenim P.B., koji je priznao da je radi prodaje držao „buprenofrin”, „ksalol“ i „heroin“. Tužilac i P. B. su se nagodili da Viši sud u Podgorici, kao stvarno i mjesno nadležan sud, primjenom čl 36a, 39, 42, 45, 46, 51 Krivičnog zakonika Crne Gore za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenom izrekne kaznazatvorautrajanju od šest mjeseci u prostorijama u kojima stanuje.

“Okrivljeni P.B. je u porodičnoj kući držao 18 tableta „buprenofrina” od 2 miligrama, ukupne neto mase 1, 835 grama, i tri tablete „buprenofrina” od 8 miligrama ukupne neto mase 0,169 grama, 21 tabletu „ksalola“, ukupne neto mase 2,046 grama, jedan papirni zamotuljak sa heroinom, ukupne neto mase 0,291 gram, i heroin koji je bio rasut na kartonskoj kutiji na krevetu spavaće sobe u količini od 0,355 grama, kao i vagu za precizno mjerenje sa tragovima heroina. Ta droga je pronađena prilikom pretresa njegovog stana od strane ovlašćenih policijskih službenika, a bila je namijenjena daljoj neovlašećnoj prodaji”, navodi se u sporazumu.

Sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom je sklopio i okrivljeni K.S. On je priznao da je radi prodaje držao 1,581 grama kokaina. Za to mu je izrečena kazna zatvora od pola godine, koju će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje.

Kućni zatvor napuštaju u skladu sa zakonom

U navedenim sporazumima o priznanju krivice je propisano da osuđeni ne smiju napuštati prostorije u kojima stanuju osim u slučajevima propisanim zakonom kojim se uređuje izvršenje krivičnih sankcija.

“Ukoliko okrivljeni jednom u trajanju preko šest časova ili dva puta u trajanju do šest časova samovoljno napusti prostorije u kojima stanuje, sud će odrediti da ostatak kazne izdržava u Upravi za izvršenje krivičih sankcija. Takođe, ukoliko okrivljeni ne plati novčanu kaznu određenu presudom u utvrđenom roku, ista će se zamijeniti kaznom zatvora, tako što će sud za svakih započetih dvadeset pet eura novčane kazne odrediti jedan dan kazne zatvora, s tim da kazna ne može biti duža od šest mjeseci”, predviđeno je sporazumima, zaključuje se u Danu.

Tagovi