Crna hronika

OPTUŽENI U PREDMETU MANJIFIKO PONUDIO JEMSTVO OD 487.000 EURA

Autor Ana Božović Izvor Dan

Optuženi u predmetu Manjifiko Toni Petković ponudio je jemstvo koje se sastoji u nekretninama vrijednim 487.000 eura kako bi mu Viši sud ukinuo pritvor, potvrdio je za Dan njegov branilac advokat Ratko Pantović.

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/darkojow

O zahtjevu Petkovića, sud još nije odlučio, saopštila je portparolka te sudske instance Aida Muzurović.

Osim Petkovića, optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena je šestočlana kriminalna organizacija Danila Đurovića koja se tereti da je brodom Manjifiko iz Južne Amerike u Kotor prokrijumčarila 18 kilograma kokaina.

Na optužnici su se našli i Srđan Pavlović, Miloš Petrić, Đuro Perović, Branimir Miletić i Rade Samardžić. U optužnom aktu je navedeno da nijesu identifikovane osobe iz Kolumbije koje su učestvovale u švercu kokaina.

Mornar Srđan Pavlović je u istrazi priznao članstvo u kriminalnoj organizaciji, koju je formirao Đurović, kao i da je po njegovom nalogu utovario drogu na brod koji je u maju u plovio u Bokokotorski zaliv. To priznanje opovrgao je na glavnom pretresu pred sudijom Dragojem Jovićem, gdje je tvrdio da je bio primoran od strane policije da to učini.

Pavlović je pred specijalnim tužiocem, osim svoje, razotkrio i uloge ostalih članova ove kriminalne organizacije. Specijalni tužilac je istakla da je priznanje ovog optuženog potvrđeno materijalnim dokazima, ali i listinzima telefonskih komunikacija koje su optuženi ostvarivali između sebe u periodu kada je droga unesena u Crnu Goru. Đurović, koji slovi za šefa ove organizacije, dobio je od Rada Samardžića informaciju da će se Pavlović kao mornar ukrcati na brod Manjifiko, a koji je imao planiranu putanju pogodnu za „poslovne” poduhvate te kriminalne organizacije. Uslijedila je „obrada” Pavlovića.

Po nalogu Đurovića, Samardžić je prišao Pavloviću i predložio mu mogućnost lake zarade koja podrazumijeva prenos određene količine droge iz Južne Amerike uKotor.

Uprkos riziku, Pavlović je prihvatio poslovnu ponudu Đurovića od kojeg je prije ukrcaja dobio kriptovani telefon sa instrukcijama o mjestu i vremenu preuzimanja dragocjenog tovara kada se brod Manjifiko usidrio u Kolumbiji.

Pavlović je potom, kako piše u optužnici, od dvije nepoznate osobe preuzeo 18 kilograma kokaina koje je sakrio na brodu. Prije usidrenja u Luci Kotor, Pavlović je po ranijem dogovoru sa Đurovićem, sa broda u more kod Veriga izbacio tovar sa drogom koji su, kako se osnovano sumnja, gliserom čekali Miloš Petrić, Đuro Perović i Branimir Miletić. Kokain je izvučen iz mora i gliserom prebačen na “sigurno”.

Zauspješno obavljen posao Pavlović je dobio dva kilograma kokaina, dok je Đurović za sebe uzeo deset i po, a Petrić pet i po kilograma.

Pavlović je u istrazi ispričao da je dva kilograma kokaina dao u zamjenu za automobil „audi” A8, motor „piaggio”, francuskih tablica, i ručni sat „kartier”.

Sud je prihvatio jemstvo od 191.011 eura koje je ponudio Miloš Petrić kako bi se branio sa slobode u sudskom procesu koji se vodi protiv njega kao pripadnika kriminalne organizacije koju je formirao Danilo Đurović radi šverca droge.

Suprotno tome sudija Jović je odbio jemstvo od ukupno 224.800 eura koje su ponudili Đuro Perović i Srđan Pavlović od čega je Perović ponudio hipoteku na nepokretnost u iznosu od 86.609 eura, dok je Pavlović ponudio hipoteku od 138.191 euro.

Predlog optuženih je odbijen, kako nezvanično saznaje Dan, ne samo zbog preniskog novčanog iznosa koji je ponuđen, već i zbog brojnosti i težine krivičnih djela.

Tagovi