Crna hronika

CRNA GORA TRANZITNI PUT: Albanski narko-kartel vodeći u Evropi po švercu marihuane

Autor Ana Božović Izvor Standard

Albanski narko-kartel je jedan od najpoznatijih u svijetu. Na osnovu svog narkobiznisa ova kriminalna organizacija, prema riječima stručnjaka iz ove oblasti, ima uporište na svakom kontinentu, piše Standard

Izvor: Uprava policije Crne Gore

Prema relevantnim istraživanjima, kako kaže kriminolog Velimir Rakočević, albanska mafija ima dominantan položaj u ovom dijelu Evrope kada je u pitanju zloupotreba opojnih droga. Smatra se da značajno participira u narkotrfikingu na području Evrope u dijelu neovlašćene proizvodnje, i stavljanja u promet različitih vrsta narkotika.

“Albanska mafija nema kontrolu nad drugim kriminalnim organizacijama u drugim državama ali ima primat kao dio međunarodnog lanca za krijumčarenje droga”, kazao je za Standard Velimir Rakočević, profesor na Pravnom fakultetu i uvaženi kriminolog.

Ističe da se smatra se da albanska mafija spada među deset najjačih kriminalnih organizacija na starom kontinentu.

Rakočević je u odgovoru za Standard naveo da zbog svog geostrateškog položaja Crna Gora je država tranzita droge iz Albanije i drugih država prema Zapadnoj Evropi. Ističe da još uvijek samo mali procenat droga ostaje na našoj teritoriji. Dodaje da je put preko Crne Gore najkraći put prema državama zapadne Evrope.

“Imajući u vidu otežani transport i veću kontrolu bilježi se rast cijene marihuana do 10 odsto. Prosječna cijena jednog kilograma marihuane “albanke” je oko 900 eura, dok je kilogram skanka trenutno oko 1800 eura”, precizira Rakočević.

On dodaje da su ovo ulične cijene, kada se droga prodaje u paklice i džointe onda dostiže. Ako se prodaje po kilogramu na veliko onda je cijena manja i kreće se oko 400 eura za kilogram marihuane. U doba korone je velika tražnja pa je i cijena porasla u međuvremenu

Ne postoje, prema njegovim riječima, pouzdani podaci o godišnjem profit od narkobiznisa albanske mafije.

“Ali se pretopstavlja da su vrlo visoki profiti ostvareni od nelegalnih poslova pri čemu se na ilegalnoj prodaji narkotika najviše zaradi”, objašnjava za Standard kriminolog Rakočević.

Prema ranijim pisanjima medija i izvještajima, ova kriminalna organizacija poznata je i po plantažama marihuane. Da bi posao bio dobro odrađen i “zaštićen” od policije svaka od ovih plantaža ima i obezbjeđenje koje je naoružano. Berbu vrše osobe koje su posebno plaćene za to.

“Albanska mafija je hijerarhijski strukturirana. Poznata je po gvozdenoj unutrašnjoj disciplini. Ima glavnog rukovodioca njegovog zamjenika i mrežu transportera, što znači da je organizovana na tri novoa”, kazao je Rakočević.

Prema ranijim istraživanjima, ova kriminalna organizacija sastavljena je od više klanova koji su povezani i rade svi jedni za druge. Za članove ove grupe karakteristično je da su u rodbinskim odnosima. Njeni članovi su specijalizovani za određene kriminalne djelatnosti kao što je neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Europol je 17. septembra 2020. objavio informacije o velikoj međunarodnoj operaciji, u pitanju je bila kriminalna organizacija iz Albanije, jedna od najaktivnijih mreže trgovine kokainom u Evropi. Više od 20 ljudi je uhapšeni nakon petogodišnje istrage italijanske policije, uključuju agencije za sprovođenje zakona iz deset zemalja. Tokom racija, gotovo četiri tone kokaina je zaplijenjeno i preko 5,5 miliona eura u gotovini. Prema Europolu, vođa organizacije, četrdesetogodišnji albanski državljanin sa sjedištem u Ekvadoru, koristio se sofisticirano šifrovana komunikaciona tehnologija za direktno pregovaranje sa južnoameričkim narkokartelima, vodio je narkobiznis i iz zatvorske ćelije.

Prema riječima Rakočevića, crnogorske kao i druge kriminalne grupe tijesno sarađuju sa albanskim kriminalnim grupama i to je odavno postalo pravilo.

“Kriminalci teže povezivanju pa stoga imaju uticaj na kriminalne grupe naročito u susjednim državama. Naša policija je vrlo uspješna u oblasti suzbijanja narko delikata pa stoga albanske kriminalne grupe sve više traže alternativne puteve krijumčarenja”, zaključio je Rakočević.

Podsjećamo, prije dva dana policija Crne Gore zaplijenila je dvije tone marihuane koja je pronađena u kamionu koji je došao iz Albanije i čiji je vozač državljanin te zemlje. To je samo jedna u nizu zaplijena droga od početka godine od strane crnogorske policije.

Tagovi