Crna hronika

Pukovnik VCG pred sudom 23. novembra zbog pada helikoptera „gazela“

Autor Ana Božović Izvor Standard

Početak suđenja pukovniku Vojske Crne Gore Namiku Arifoviću pred Višim sudom u Podgorici zbog pada helikoptera tipa „gazela“ u junu 2016. godine u podgoričkom naselju Gornja Gorica zakazano je za 23. novembar, piše Standard

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Viši državni tužilac Željko Tomković stavlja na teret Arifoviću teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja.

Arifović je upravljao letilicom u kojoj je bio i potpukovnik Miroljub Antanasijević.

“Tokom vježbe, usljed nepravilnog upravljanja od strane pukovnika Arifovića, došlo je do prekoračenja manevarskih sposobnosti usljed smanjenja brzine helikoptera na nulu, na visini od oko 100 metara. Prilikom takvog manevrisanja došlo je do gašenja rotora zbog čega je došlo do pada helikoptera”, piše u optužnici.

Arifović i Antanasijević su prilikom pada „gazele“ zadobili teške povrede opasne po život.

Prema navodima tužioca, Arifović se tereti da je nepropisno upravljao vojnim helikopterom „gazela“ HN-45 M, kao pukovnik u ulozi nastavnika letjenja, iako nije bio teoretski i praktično osposobljen za izvršenje zadataka na ovom tipu vazduhoplova.

“Protivno planu obuke i usavršavanju pilota na ovom helikopteru, njime je upravljao bez prethodne završene praktične obuke u vazduhu od 70 sati na predmetnom helikopteru”, navodi se u optužnici.

Vještaci sa Saobraćajnog instituta naveli su, u nalazu i mišljenju koji su dostavili Višem sudu, da je uzrok pada vojnog helikoptera nedovoljna obučenost pilota koji su njime upravljali.

Taj propust okarakterisali su kao „propust cjelokupnog sistema u kome se izvodi letjenje vojnih vazduhoplova, najviše iz razloga što ne postoji regulativa koja bi definisala standarde i preporuke“.

Vještaci su istakli i da iz dostavljene dokumentacije nijesu mogli utvrditi koje su osobe učestvovale u organizaciji letačkih operacija i tom prilikom učinile konkretne propuste koji su doveli do toga da na letu bude angažovana posada koja nije kompetentna za taj letački zadatak.

Piše da su nesumnjivo zaključili da je direktan uzrok nastanka helikopterske nezgode zapravo dovođenje helikoptera u režim iz koga letačka posada nije bila u stanju da ga izvede na siguran način u datim uslovima.

Proces će voditi sutkinja Vesna Moštrokol.

Tagovi