Crna hronika

KOSTIĆ: Očekujem da će pravda i pravo biti zadovoljeni prema Jovanović Moniki

Autor Ana Božović Izvor Standard

Pred Apelacionim sudom Crne Gore u Podgorici zaključen je glavni pretres u postupku koji se vodio pred tim sudom kao drugostepenim u predmetu protiv okrivljene Jovanović Monike, piše Standard

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Tužilaštvo je tereti da je umiješana u pokušaj ubistva sprovodnika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Miloja Pekovića na način što je, kako se navodi optužnicom, pomagala.

Advokat Sava Kostić istakao je za Standard da očekuje da će Apelacioni sud Crne Gore donijeti odluku kojom će potvrditi oslobadjajuću presudu Višeg suda u Podgorici koja je donijeta za Jovanović Moniku u prvostepenom postupku, te da će na taj način ovaj predmet biti okončan čime će pravda i pravo biti zadovoljeni prema Jovanović Moniki.

Ona se ni kriva, ni dužna našla na optuženičkoj klupi za predmetno krivično djelo pa sam uvjerenja da će nakon 06.11.2020., za kad je Apelacioni sud Crne Gore zakazao donošenje i objavu odluke, Jovanović Monika konačno biti oslobođena za predmetno krivično djelo i dočekati pravdu u ovom predmetu”, poručio je Kostić.

Ko dokaz je proveden nalaz i mišljenje vještaka genetičke forenzike Olivera Stojkovića iz Beograda koji je saslušan, kao i Jelena Jovanović iz Forenzičkog centra u Danilovgradu. Nalazom i mišljenjem vještaka Stojkovića, kao i njegovim usmenim izjašnjenjem je utvrđeno da je DNK materijal okrivljene Jovanović Monike, nanijet na spornu čauru nakon ispaljivanja iz vatrenog oružja.

Vještak Stojković je objasnio da je pronađena obilna količina DNK materijala okrivljene na toj spornoj čauri, da pronađeni DNK okrivljene nije pretrpio ni najmanju degradaciju do koje dolazi usled toplote koja se razvija pri procesu pucanja iz vatrenog oružja.

Po mom mišljenu ovakvi navodi vještaka Stojkovića jasno upućuje na zaključak da je DNK okrivljene Jovanović Monike dospio na spornu čauru nakon radnje izvršenja krivičnog djela, tj. nakon ispaljivnja projektila iz pištolja i da je došlo do kontaminacije sporne čaure DNK materijalom okrivljene Jovanović Monike. To dalje znači da ovaj materijalni dokaz i usmeno izjašnjenje profesora Stojkovića na direktan način isključuje okrivljenu kao lice koje je izvršilo predmetno krivično djelo i potvrđuje pravilnost i zakonitost oslobađajuće presude Višeg suda u Podgorici sa jedne satrane, a predmetnu optužnicu i žalbu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici demantuje i negira u cjelosti sa druge strane”, kazao je advokat Sava Kostić.

Podsjećamo, Nikšićanka Monika Jovanović opet se, nakon ukidanja oslobađajuće presude, našla pred sudom zbog sumnje da je pomagala u pokušaju ubistva sprovodnika ZIKS-a Miloja Pekovića.

Prema navodima optužnice, ona je stavila metke u pištolj iz kojeg je 2016. godine u Podgorici, kod Vezirovog mosta, pucano na Pekovića.

Tagovi