Crna hronika

Odloženo suđenje Koljenšiću povodom optužbi za PODSTREKAVANJE NA TEŠKO UBISTVO

Autor Ana Božović Izvor Standard

U Podgoričkom Višem sudu odloženo je suđenje Ratku Koljenšiću povodom optužbi za podsticanje na teško ubistvo, piše Standard

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako piše Standard, sudija Vesna Kovačević je navela da sud nema dokaza da su optuženi, njegov branjenik Boris Marinović i predstavnica oštećene porodice Marija Bojović uredno pozvani.

“Zato što je od kraja aprila 2013. do 16. 07. 2013. godine na terirotiji Crne Gore i Republike Srbije, s umišljajem i svjestan svog djela, čije izvršenje je htio, okrivljeni Koljenšić Ratko postao pripadnik organizovane kriminalne grupe, koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela za koje se može izreći kazna zatvora od 40 godina, koju su organizovali Delibašić Miloš i sada pokojni Šaranović Slobodan a čiji su pripadnici postali i Vojnović Miloš, Novaković Slaviša i Maletić (rođen Bojanić) Goran. Tako što su Delibašić Miloš i sada pokojni Slobodan Šaranović za organizovanu kriminalnu grupu stvorili plan preduzimanja radnje na skrivanju pripadnika grupe, pribavljali im lažne isprave i iznajmljivali stanove radi skrivanja posle izvršenja krivičnih djela”, navodi se u optužnici u kojoj je Standard imao uvid.

Takođe, tužilaštvo dodaje da su im oni pripremili novac za pripremu izvršenja krivičnih djela, oružje i municiju. Oni su, kako tužilaštvo dalje navodi, organizovali obuku u pucanju iz vatrenog oružja za Cvetanović Sašu i Vojnović Miloša.

Podsjećamo, Nikšićanin Ratko Koljenšić, odlukom Specijalnog suda u Beogradu, osuđen je na 30 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Nikole Bojovića, brata navodnog vođe „zemunskog klana” Luke Bojovića. Koljenšić je okarakterisan kao pripadnik kriminalne grupe koja stoji iza ubistva Bojovića koje se dogodilo 29. aprila 2013. godine u Beogradu, i Miloša Vidakovića, koji je likvidiran 2. jula iste godine u Budvi.

Ista kazna izrečena je i Milošu Delibašiću, koji je oglašen krivim zbog organizovanja kriminalne grupe i teškog ubistva Vidakovića. Kao direktni počinilac ubistva Bojovića osuđen je Saša Cvetanović, kojem je izrečeno 35 godina robije. Kriminalnoj grupi izrečena je ukupno 141 godina zatvora. Slaviša Novaković osuđen je na 35 godina zatvora kao saizvršilac u ubistvu Vidakovića, a Miloš Vojnović kao direktni izvršilac ubistva Vidakovića dobio je 17 godina zatvora, dok je Goran Bojanić, koji je promijenio prezime u Maletić, osuđen na jednu godinu robije.

Ovo je druga presuda kriminalnoj grupi optuženoj za likvidacije Bojovića i Vidakovića. Prethodnu odluku kojom je Delibašić bio oslobođen svih optužbi ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu. Prethodnom presudom Delibašić je oslobođen jer sud nije povjerovao iskazu okrivljenog svjedoka Miloša Vojinovića. Ipak, u ponovljenom postupku, isto sudsko vijeće ipak je prihvatilo njegove navode te je promijenilo odluku.

Delibašić je osuđen na 10 godina zbog organizovanja kriminalne grupe i na 30 godina za teško ubistvo Miloša Vidakovića, a izrečena mu je jedinstvena kazna od 30 godina robije.

Pripadnike kriminalne grupe, kako su tvrdili iz tužilaštva, na ubistva su podstrekavali Delibašić i sada pokojni Slobodan Šaranović.

Svi osim Cvetanovića osuđeni su zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje i teško ubistvo u saizvršilaštvu, a Delibašić zbog teškog ubistva u podstrekavanju.

Maletić je osuđen samo za pripadništvo ovoj kriminalnoj grupi.

Miloš Vojnović je priznao ubistvo Vidakovića i zaključio sporazumom sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije, koji je prihvatio sud. Prema sporazumu, Vojinović u zamjenu za priznanje ubistva i svjedočenje u procesu treba da bude osuđen na minimalnu kaznu zatvora za krivično djelo teško ubistvo – od 10 i po godina.

Kako piše Standard, prema navodima optužnice, sada pokojni Šaranović je, kako se sumnja, zajedno sa Delibašićem iz osvete naložio ubistvo Nikole Bojovića, jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića ubijen njegov brat Branislav Šaranović 2009. godine u Beogradu.

Na spisku optuženih nalazio se i Slobodan Šaranović, koji je kasnije ubijen ispred kućeu Budvi.