Crna hronika

PROVEO ŠEST MJESECI: Pomorac iz Bara pušten iz pritvora u Njemačkoj

Autor Ana Božović Izvor Vijesti

Pomorac iz Bara Mladen Radulović pušten je iz njemačkog pritvora u kom je proveo šest mjeseci, zbog optužbi da je umješan u šverc pola tone kokaina zaplijenjenog na brodu “Budva”, u maju 2020. godine u Hamburgu, pišu Vijesti

Ilustracija
Izvor: Uprava policije

To su saopštili iz njegovog pravnog tima, naglašavajući da Radulović ima pravo na odštetu, jer je greškom hapšen.

“U okviru internacionalne akcije, koju su, uz sudjelovanje i podršku agenata američke DEA i policije iz Velike Britanije, Portugala, Španije, Njemačke i Holandije, koordinisale crnogorske sigurnosne vlasti zaplijenjen je u maju 2020. godine u njemačkoj luci Hamburg brod ‘Budva’ koji je plovio pod crnogorskom zastavom. Prilikom pretrage broda od strane više specijalnih jedinica pronađeno je pola tone kokaina. Pomorac Mladen Radulović iz Bara uhapšen je kao jedini član crnogorske posade zbog hitne sumnje za neovlašćen uvoz opojnih droga u ne malim količinama i nedozvoljene trgovine opojnim drogama u ne malim količinama. Danas možemo objaviti da se pomorac Mladen Radulović nakon skoro šest mjeseci pritvora vratio u Crnu Goru”, saopštili su iz njegovog pravnog tima, pišu Vijesti.

Ističu da je u crnogorskim medijima bilo objavljeno da je Radulović priznao optužbe.

“Ta informacija je pogrešna. Za vrijeme pritvora Radulović se pozivao na svoje pravo na ćutnju sve dok nije pušten. Ni u jednom trenutku nije bilo saradnje s istražnim tijelima. Branitelj Radulovića, advokat Sebastian Bril, advokatska kancelarija dr Botner uspio je uz podršku Damira Rodića u jednom sveobuhvatnom izlaganju otkriti brojne istražne greške i protivrječnosti. Sud u Hamburgu je potom morao utvrditi da protiv ovog pomorca zapravo ne postoji hitna sumnja. Nalog za hapšenje morao je biti poništen. Pošto je bio greškom zatvoren, ima pravo i na odštetu od njemačke države”, piše u saopštenju, pišu Vijesti.

Radulović je uhapšen 2. maja, kasno uveče, nakon što su njemački policajci pretresli brod koji je pod crnogorskom zastavom uplovio u hamburšku luku.

Osim njega, na brodu u vlasništvu “Barske plovidbe” bila su još 22 člana crnogorske posade.

Akcija “Budva” počela je u martu, kada je, prema saznanjima crnogorske policije, dogovoreno da će kokain vrijedan oko 20 miliona eura biti istovaren u Hamburgu.

Navodno, to je bilo “najbliže” primicanje broda evropskom kopnu, a krijumčarima je odgovaralo što je kompanija u čijem zakupu je teretnjak “Budva”, ugovorila da tovari žitarice u Njemačkoj.

Preuzumanje droge spriječila je policija, koja je 2. maja, nešto poslije 22 sata, upala na brod, pretresla ga i u plastičnim gajbama za voće pronašla kokain.

Tagovi