Crna hronika

GLOBALNA INICIJATIVA: Neće biti lako novoj vladi da rasturi mreže koje su stvorili KOTORSKI KLANOVI

Autor Ana Božović Izvor Standard

Uprkos krvavoj i dugotrajnoj prirodi rata kotorskih bandi, ovom temom se gotovo uopšte nisu bavili političari tokom kampanje za parlamentarne izbore koji su bili 30. avgusta, piše u izvještaju Globalne inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala, piše Standard

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/ipopba

U realnosti, prema pomenutom izvještaju, neće biti lako novoj vladi da rasturi mreže, koje su stvorili kotorski klanovi, uhodane u zemlji i van nje, zahvaljujući prihodima od krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

“Crna Gora je sprovodila mjere izolacije veći dio proljeća. To je bila poslednja zemlja u Evropi, koja je registrovala slučaj Kovida-19, a 68 dana kasnije prva je proglasila da u njoj nema zaraženih ovim virusom. Ali, dok je vlada čvrstom rukom upravljala pandemijom, bosovi zavađenih kotorskih klanova, koji su uhapšeni su pušteni na slobodu uz kauciju i nalaze se pod jakom policijskom zaštitom, dok se ciklus ubistava iz osvete nastavlja”, navode iz Globalne inicijative.

„Oko za oko, zub za zub“ ubistva koja se dešavaju u crnogorskom podzemlju od kada je pošiljka kokaina nestala u Španiji 2014. nastavila su se i tokom Kovid-19 krize, bez obzira na mjere izolacije.

 Četvorica muškaraca su pokušala da ubiju navodnog šefa kavačkog klana u Kijevu 27. maja.

Dvojica pripadnika škaljarskog klana su brutalno ubijeni automatskim oružjem u unakrsnoj vatri na grčkom ostrvu Krfu.

Kako prenosi Standard, dva visoko pozicionirana člana rivalskih klanova su nedavno puštena iz zatvora. Krajem jula 2020. navodni lider škaljarskog klana Jovan Vukotić, koji je bio uhapšen u Turskoj 2018, pušten je iz zatvora pošto tužilaštvo nije završilo optužnicu u okviru zakonski propisanog vremenskog perioda. Vukotić je bio optužen za pokušaj ubistva i nezakonito posjedovanje oružja i eksploziva. On je odslužio petnaestomjesečnu kažnu zbog korišćenja lažnog pasoša.

Puštanje na slobodu se dešava posle puštanja na slobodu Slobodana Kašćelana, navodnog šefa kavačkog klana, koji je bio uhapšen u Pragu u decembru 2018.8 Kašćelan je pušten u decembru 2019, posle polaganja kaucije u iznosu od pola miliona eura. Tužilaštvo je tvrdilo da je Kašćelan predvodio kriminalnu grupu umješanu u krijumčarenje droge, pranje novca i iznudu.

“Da li će nova vlada u Crnoj Gori biti spremna da zaustavi ovaj mafijaški rat oko kokaina? Postoje znakovi da će potencijalna koaliciona vlada imati čvršći stav protiv organizovanog kriminala – barem na papiru. U dogovoru o saradnji između tri koalicione partije, potpisanog 8. septembra 2020, tri lidera su obećala da će „nova demokratska vlada u Crnoj Gori potpuno depolitizovati ključne vladine institucije kako bi se obezbijedila beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije“, navode u izvještaju iz Inicijative.