Crna hronika

Slučaj "JADRAN": Školski brod PRETRESAN po nalogu Generalštaba

Autor Jovana Raičević Izvor Dnevne novine

U nastavku suđenja optuženima u slučaju “Jadran” juče je u Višem sudu u Podgorici u svojstvu svjedoka saslušan komadant školskog broda Zoran Ivanovski, pišu Dnevne novine.

Izvor: MONDO

On je naveo da je vojna policija 19. aprila prošle godine, po naređenju Generalštaba VCG, u šest sati ujutro ušla na brod i pronašla 56 kilograma kokaina. Kako je naveo Ivanovski, za drogu je saznao upravo nakon ulaska vojne policije na brod, navode Dnevne novine.

“Pola sata ili sat nakon početka pregleda broda pronađena je droga koja je bila spakovana u dva crna ranca. O pronalasku droge me je obavjestio Petar Mišković koji je bio na čelu tima vojne policije”, kazao je juče pred sudom svjedok Ivanovski.

Optužnicom SDT-a obuhvaćen je Duško Radenović, koji se tereti da je u aprilu prošle godine kao podoficir Vojske Crne Gore na školski brod “Jadran” unio 56 kilograma kokaina.

Osim njega, pred specijalnim vijećem za učestvovanje u švercu kilograma kokaina čistoće od preko 80 odsto na školskom brodu “Jadran”, terete se i Vojin Stupar i Radomir Osmajić.

U odsustvu se sudi Dejanu Rovčaninu i Vladimiru Račiću, i oni se terete za stvaranje kriminalne organizacije i za neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, naglašavaju Dnevne novine.

Status svjedoka saradnika dobio je stariji vodnik Miloš Kulić.

Ivanovski je u svom svjedočkom iskazu naveo da je podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, u čijoj spavaoni su pronađeni droga i oružje, stalni član posade broda “Jadran” i da je pokrivao poziciju kormilara.

“Radenović je od mog dolaska na brod bio u čuvarskoj službi, ali je ubrzo uzeo slobodne dane, potom odmor da bi onda otišao na bolovanje. Radenović je bio odsutan sigurno tri ili četiri mjeseca, ali je dvadeset dana prije planiranog krstarenja prema Turskoj preko nadređenog komandira javio da se na njega može računati kao člana posade. Da bi brod funkcionisao neophodno je 80 ljudi dok stalna posada “Jadrana” broji tek 30 ljudi. Mornarici sam dostavio pozicije koje treba da se popune radi krstarenja. Imao sam dva kormilara, od kojih je jedan bio Radenović kao stalni član posade, a treći mi je bio potreban radi pokrivanja sve tri smjene tokom krstarenja”, naveo je Ivanovski.

Kako je dodao, Kulić nije bio stalni član posade broda, ali je angažovan za krstarenje prema Turskoj na poziciji brodarca.

“Kulić se 16. aprila javio na brod po naređenju komande, a prije toga je obavljao dužnosti na patrolnom brodu. Ne znam kada je saznao da će krstariti Jadranom prema Istanbulu, ali znam da se pomenutog dana javio na dužnost”, kazao je Ivanovski.

Podsjetimo, crnogorska policija je na brodu “Jadran” 19. aprila prošle godine zaplijenila skrivenu drogu i spriječila dalje krijumčarenje.

Prema stavu Specijalnog tužilaštva, dokazi ukazuju da su Rovčanin i Račić tokom 2018. godine oformili kriminalnu organizaciju kojoj su pristupili Stupar, Radenović, Osmajić i Kulić, zaključuju Dnevne novine.