Crna hronika

POKUŠAJ LIKVIDACIJE VISOKOPOZICIONIRANIH ČLANOVA KRIMINALNE GRUPEM IZ BARA: Odbrana tražila obustavu postupka

Autor Ana Božović Izvor Pobjeda

Specijalni tužilac Saša Čađenović ostao je pri navodima optužnice protiv Danilovgrađanina Marka Pavićevića (28) i Baranina Vuka Orlandića (24) zbog pokušaja likvidacije visokopozicioniranih članova jedne od dvije najjače kriminalne grupe iz Bara, piše Pobjeda

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

S druge strane, odbrana optuženih tražila je juče da se usljed nedostatka dokaza obustavi postupak protiv njihovih klijenata.

Advokatica Maja Živković, koja zastupa Pavićevića, istakla je da su u odnosu na njenog branjenika napravljeni propusti u fazi istrage.

"Određen mu je branilac po službenoj dužnosti i pored toga što je on imao svog advokata. On je prisiljen za iskaz pa se kao takav ne može koristiti u postupku. O torturi je upoznao sudiju za istrage i tek nakon tog saslušanja ukazana mu je medicinska pomoć i konstatovane povrede, ali taj podatak ne postoji u spisima predmeta i biće potrebno naknadno ga pribaviti", kazala je Živković, piše Pobjeda.

Ona je zatražila da se mjere tajnog nadzora izdvoje iz spisa kao pravno nevaljan dokaz, a za optužnicu je konstatovala da je nezakonita i neopravdana.

Optuženi Pavićević pridružio se navodima branioca, ističući da je izjavio da je zlostavljan i maltretiran u policiji i tužilaštvu i da su ga primoravali da bude svjedok saradnik protiv osoba koje ne poznaje.

Advokat Miloš Radulović, branilac Orlandića, kazao je da ne postoji nijedan dokaz da je njegov branjenik počinio krivična djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

"U optužnici se manipuliše činjenicama i pokušava se učiniti uvjerljivim da je moj branjenik pripadao kriminalnoj organizaciji, iako se upravo iz tih dokaza jasno zaključuje da on nije imao bilo kakav kontakt sa pripadnicima te grupe kao ni sa njenim organizatorom", kazao je Radulović.

Pavićević i Orlandić se terete za stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeno držanje oružja.

Pavićević i Orlandić su planirajući ubistvo ukrali automobil, a u štek-stanu im je pronađena snajper puška i drugo oružje.

Kao treći član ove kriminalne organizacije označen je Boris Pejović koji je uhapšen u septembru. On se tereti da je nabavio oružje iz kojeg su Orlandić i Pavićević trebali da likvidiraju planiranu metu.

Istražitelji sumnjaju da je meta napada trebalo da bude Baranin Jovan Đurović, rođeni brat pokojnog Luke Đurovića, nekadašnjeg vođe barskog klana.

Tokom istrage došli su i do podataka iz kojih proizilazi da su Pavićević i Orlandić imali jasan plan i precizirane uloge.

Orlandić je trebalo da pomogne Pavićeviću u praćenju mete, jer je znao njegove navike, kao i gdje stanuje, kuda se kreće.

Pavićević i Orlandić su uhapšeni 10. marta, oko 19 sati, kada su ih barski policajci, u blizini Sportskog centra ,,Topolica“, zatekli kako zatamnjuju stakla na automobilu ,,golf 2“.

Prema saznanjima policije, Pavićević i Orlandić su dan ranije ukrali vozilo u Ulcinju, dok su ranije na teritoriji opštine Bar ukrali registarske oznake koje su postavili na ukradeno vozilo.

Policija je kod Pavićevića pronašla kriptovani telefon sa inostranom SIM karticom.

"Daljom kriminalističkom obradom, izvršenim ispitivanjem navedenog mobilnog telefona, došlo se do relevantnih saznanja, kao i dokaza da su imenovani pripremali izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela. Operativna saznanja ukazuju da su ‘mete’ napada trebali biti visokopozicionirani članovi suprotstavljene organizovane kriminalne grupe iz Bara", kazali su ranije iz Uprave policije.

Policija je, kako dalje navode, došla do sumnje da su osumnjičeni u prethodnom periodu uzeli pod zakup stambeni objekat koji se nalazi u Baru, u mjestu Ratac, a gdje im je bio štek-stan.

Pretresom objekta policija je 11. marta pronašla oružje koje je, kako se sumnja, bilo namijenjeno za izvršenje krivičnih djela – snajperska puška sa optičkim nišanom kao i prigušivačem, dva bidona veće zapremine sa benzinom, za koji postoji osnovana sumnja da je bio namijenjen u svrhu izazivanja požara na vozilu nakon izvršenja krivičnog djela, a sve u cilju uništenja svih predmeta koji su korišteni prilikom izvršenja kao i materijalnih tragova.

Tagovi