Crna hronika

ISTRAGA ZA UTAJU POREZA: Tužilaštvo prikuplja dokaze za milionsku štetu

Autor Ana Božović Izvor Pobjeda

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ni nakon tri godine nije okončalo istragu protiv Mir­ka Vu­ka­ši­no­vića, od­go­vor­nog li­ca fir­me „Vi­k­tori­ja M“ i još sedam osoba zbog sumnje da su utajili skoro milion eura poreza i doprinosa, piše Pobjeda

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/darkojow

Osim Vukašinovića, pod istragom su i Zlat­ko To­pa­lo­vić iz pred­u­ze­ća „Fru­it MN“, Bran­ko Bo­ško­vić iz rirme „Maj­lo“, Ivi­ca Vo­ji­no­vić – „VT grup“, Ivan Ra­do­njić – „Fresh & Helthy“, Dra­gan Po­po­vić – „Ze­ta fru­it“, Igor An­đu­šić „Ze­ta trejd“ i Ve­se­lin Vu­ja­čić, iz­vr­šni di­rek­tor fir­me „VD fru­it“.

Kako je saopšteno Pobjedi iz Osnovnog tužilaštva, istraga je u toku.

"Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici preduzima sve zakonom predviđene mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja odlučujućih činjenica. Istraga je i dalje u toku. U cilju zaštite interesa istrage, u ovom trenutku ne možemo saopštiti više informacija", navodi se u odgovoru dostavljenom Pobjedi.

Prema navodima krivične prijave, osam osoba i osam firmi sumnjiče se da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Krivičnom prijavom kompanija ,,Viktorija M“ Podgorica i njen direktor Vukašinović sumnjiče se da su od 2015. do 2016. godine davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, da nijesu prijavljivali zakonito stečeni prihod prikrivajući podatke, pri čemu su stekli protivpravnu imovinsku korist od 430.603 eura i za isti iznos oštetili budžet.

Na isti način je, prema sumnjama istražitelja, kompanija ,,Fruit MN“ Podgorica na čelu sa Zlatkom Topalovićem državnu kasu ,,olakšala“ za 93.990 eura.

Kompanija ,,Majlo“ Podgorica i odgovorna osoba ove firme Branko Bošković terete se da su utajom poreza i doprinosa u 2015. godini državni budžet oštetili za 123.888 eura.

",,VT Group“ Podgorica i njen direktor Ivica Vojinović su ne prijavljujući prihode u 2014. godini izbjegli da uplate 143.851 eura, čime su državnu kasu oštetili za taj iznos. Inspektori za privredni kriminal pronašli su i da su u 2015. godini firma ,,Fresh & Helthy“ Podgorica i njen direktor Ivan Radonjić utajom poreza i doprinosa izbjegli da uplate 165.555 eura Poreskoj upravi, a kompanija ,,Zeta Fruit“ Podgorica sa Draganom Popovićem na čelu 11.762 eura", navodi se u prijavi.

Tagovi