Crna hronika

BIGOVIĆ OSTAJE U PRITVORU! Odbijeno jemstvo od 850.000 eura

Autor Adela Mulić

Podgorički Viši sud odbio je jemstvo u ukupnom iznosu od 848.000 eura koji je pritvorenik Ljubo Bigović, koji se tereti za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, ponudio za ukidanje pritvora, piše CDM.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Doug Menuez

“Predlog odbrane da se okrivljenom Ljubu Bigoviću ukine pritvor i odrede mjere nadzora uz davanje jemstva odbijen je kao neosnovan”, kazali su iz Višeg suda.

Podsjećamo da se Bigović pored Saše Borete, Ljuba Vujadinovića i Milana Čile Šćekića tereti za ubistvo Šćekića. Bigović je na ime jemstva ponudio stavljenje hipoteke na nepokretnostima čija je vrijednost 508.000 eura i 340.000 eura.

Pored novčanog iznosa i hipoteke, Specijalno državno tužilaštvo je dalo i saglasnst da se Bigoviću odrede mjere nadzora: Zabrana napuštanja stana, zabrana napuštanja mjesta boravišta, obaveza povremenog javljanja državnom organu i privremeno oduzimanje putnih isprava.

Prema pisanju medija, Bigovića su prije nekoliko mjeseci na zahtjev suda u Istražnom zatvoru posjetili vještaci medicinske struke koji su konstatovali da ovaj pritvorenik treba da bude pušten na kućno liječenje.

Bigović je uhapšen 16. februara 2006. pod sumnjom za zločinačko udruživanje, iznudu i pomaganje u izvršenju teškog ubistva. On je tužio prije nekoliko godina državu Crnu Goru Evropskom sudu za ljudska prava u Francuskoj zbog navodno nezakonitog produžavanja pritvora i neadekvatnog liječenjau spuškom zatvoru.

On je tvrdio da mu je Crna Gora povrijedila prava garantovana Konvencijom o ljudskim pravima, i to članovima 3,5 i 6, koji se odnose na zabranu mučenja, pravo na slobodu i sigurnost i pravo na pošteno suđenje.

Vrhovni sud je u decembru prošle godine ukinuo presudu Apelacionog suda od 20. februara 2015. godine kojom su Boreta, Bigović, Vujadinović i Šćekić osuđenih na po 30 godina zatvora zbog ubistva Šćekića i predmet vratio na ponovno suđenje.