Crna hronika

Podignuta optužnica protiv Ranka Radulovića za silovanje i napade na civile u Foči 1992. godine

Autor Gordana Bojanić Izvor Klix.ba

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv višestruko osuđivanog Nikšićanina Ranka Radulovića (60) za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolnih mjesta tokom 1992. godine, prenosi portal Klix.

Izvor: MONDO/Filip Filipović

Ovaj portal javlja da se Radulović tereti da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Takođe, optužen je da je tokom jula i augusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad završio je smrću žrtava.

“Takođe se tereti da je učestvovao u uzimanju taoca, kao i u protivpravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, učestvovao u protivzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje – silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo – Zločin protiv čovječnosti.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Ranko Radulović se trenutno nalazi u zatvoru zbog sumnje da je zajedno sa još nekoliko osoba pripremao likvidacije bivših i sadašnjih policijskih službenika Zorana Lazovića, Duška Golubovića i Duška Koprivice, njegovog sina Strahinje Koprivice i navodnih članova “kavačkog klana” Darka Janjića,Radovana Mujovića i braće Nikole i Vladimira Banićevića, kao i glavnog Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog sina.

On je prije dva mjeseca izboden u zatvoru, kada ga je napao pritvorenik Nikola Drecun. Radulović inače važi za bezbjednosno interesantnu osobu, koja je hapšena i zbog zelenaštva i nedozvoljenog držanja oružja. Najupečatljiviji dio njegovog života vezan za krvu osvetu sa porodicom Vilotijević, a u medijima je ranije bio prepoznatljiv i kao bivši vlasnik fudbalskog kluba “Čelik”.

Možda ce vas zanimati