Crna hronika

Osuđenom za ubistvo civila na Kosovu povrijeđeno pravo na odbranu

Autor Mladen Stojović Izvor Dan

Vrhovni sud ukinuo je rješenje Vrhovnog državnog tužilaštva kojim je odbijen zahtjev za preispitivanje pravosnažnih presuda Vladu Zmajeviću, osuđenom na 14 godina zatvora, zbog počinjenih ratnih zločina nad civilnim stanovništvom na Kosovu 1999. godine, piše Dan.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Sud je uvažio žalbe njegovih branilaca i utvrdio da je Vrhovno tužilaštvo u svom rješenju o odbijanju zahtjeva za zaštitu zakonitosti propustilo da navede razloge zbog kojih je zahtjev odbijen.

Riječ je o povredama odredaba krivičnog postupka i o povredi prava okrivljenog na odbranu, navodi podgorički dnevnik.

List dodaje da su protiv ovog rješenja Vrhovnog državnog tužilaštva, branioci Zmajevića izjavili žalbu, smatrajući da su počinjene povrede odredaba krivičnog postupka i prava na odbranu.

“Sud odluku o krivičnoj odgovornosti okrivljenog zasniva na odbranama koje je Zmajević dao u prethodnom postupku i u postupku istrage pred Vojnim sudom u dva navrata, 1999. godine, a povodom istrage u kojoj je sa još nekoliko osoba bio osumnjičen za teške slučajeve razbojničke krađe i razbojništva, kada je priznao izvršenje krivičnog djela”, podsjetili su branioci Zmajevića u žalbi.

Branioci su ukazali da je okrivljeni svoju odbranu u prethodnom postupku i postupku istrage pred Vojnim sudom, dao izjašnjavajući se na okolnosti izvršenja krivičnog djela imovinskog karaktera, a ne krivičnog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

U žalbi je navedeno da se Vojni sud oglasio stvarno nenadležnim za postupanje protiv okrivljenog, pa samim tim radnje sprovedene pred tim sudom nemaju dokaznu vrijednost u postupku.

Isto tako, u žalbi se navodi da je u Crnoj Gori pred Specijalnim državnim tužilaštvom pokrenut nov krivični postupak u odnosu na onaj koji je vođen u Srbiji, pa su sporni zapisnici o saslušanju okrivljenog Zmajevića morali biti izdvojeni iz spisa ovog predmeta.

U žalbi se navodi i to da su ove sporne odbrane date pred Vojnim sudom nezakonite i zbog toga što je okrivljenom Zmajeviću postavljen isti branilac po službenoj dužnosti, čime je okrivljenom direktno povrijeđeno pravo na odbranu i pravo na pravično suđenje.

Specijalno vijeće podgoričkog Višeg suda, kojim je predsjedavao sudija Dragoje Jović, prvostepenu presudu izreklo mu je u junu 2019. godine. Tada je obrazloženo da je nesumnjivo dokazano da je optuženi tokom rata na Kosovu 1999. godine, ubio četiri civila albanske nacionalnosti, koji nisu učestvovali u oružanom sukobu.

Državni tužilac u svojoj odluci je dužan da ocijeni bitne navode iz predloga za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti i da o njima u svojoj odluci da valjane razloge, a što je u konkretnom slučaju izostalo, piše u rješenju sudija Vrhovnog suda.

Imajući to u vidu, tvrde oni, bilo je nužno ukinuti njegovo rješenje i predmet vratiti Vrhovnom državnom tužilaštvu na ponovni postupak i odlučivanje, navode u rješenju.

Tagovi