Crna hronika

Danas kontrola dokaza protiv optuženih za ŠVERC 840 kg KOKAINA

Autor Ana Božović Izvor Pobjeda

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv trinaestočlane grupe odgovorne za krijumčarenje 840 kilograma kokaina iz Južne Amerike u portugalsku luku Porto u septembru prošle godine.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kontrola validnosti dokaza protiv optuženih u ovom predmetu razmatraće se na ročištu koje je zakazano za danas, potvrdio je za Pobjedu advokat Dragoljub Đukanović.

Na čelu te grupe, prema stavu Specijalnog tužilaštva, su Nikica Todorović i Damjan Vukašinović, koji se nalazi u bjekstvu.

Todorović, Ranko Stojović, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Milovan Lolo Laković i Darko Giljača uhapšeni su 11. marta a potom i sprovedeni u Istražni zatvor u Spužu, dok se za Radojem Radulovićem, Damjanom Vukašinovićem, Mariom Lazovićem i Zarinom Karkeljom još uvijek traga.

Dragana Prostran iz Podgorice puštena je krajem jula da se brani sa slobode od optužbi Specijalnog tužilaštva. Ona je prethodno uhapšena u njemačkoj pokrajni Hesen po međunarodnoj potjernici koju je za njom raspisala kancelarija Interpola u Podgorici.

Trinaestočlana grupa se tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje narkotika.

Todorović i Vukašinović su početkom marta 2018. godine, kako se osnovano sumnja, organizovali kriminalnu organizaciju, čiji je plan bio da djeluje na međunarodnom nivou radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Todorović je, kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, sebe odredio da finansira krijumčarenje kokaina, daje instrukcije o načinu vršenja kriminalnih aktivnosti, „usmjerava i koordinira radnje ostalih članova grupe na sastancima koje je organizovao u prostorijama svog auto-servisa „Monte Car“ u Podgorici“.

Laković je, kako se sumnja, po nalozima i uputstvima Todorovića, u svom lokalu komunicirao sa ostalim članovima organizacije, obavještavao ih o toku i praćenju realizacije kriminalnog plana.

Ova kriminalna organizacija je katamaranom i jahtama krijumčarila kokain od Južne Amerike do Evrope, a za kupovinu brodova korišćeni su falsifikovani pasoši.

Iz Specijalnog tužilaštva su nakon hapšenja dijela ove grupe saopštili da je kilogram kokaina kupovan za 5.000 do 6.000 eura, a prodavala za 30.000 do 40.000 eura.

Istražitelji optužbe na račun ove grupe temelje na dokazima prikupljenim u izviđaju, a posebno iz mjera tajnog nadzora, audio-zapisa i transkripata komunikacije okrivljenih i drugih osoba evidencija o prelasku granice za okrivljene, dokumentacije prikupljene preko Europola pribavljene razmjenom podataka sa kolegama iz inostranstva.